Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρατείνουν εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 2,5 τρισ. ευρώ κατά τη συνάντησή τους τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής τα οποία αποτυπώνουν την ανησυχία τους πως οι διεθνείς συγκρούσεις για το εμπόριο θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την πρόσφατη επιβράδυνση της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Τα πρακτικά υπογραμμίζουν την προσεκτική προσπάθεια εξισορρόπησης που αντιμετωπίζει η Νο 2 Κεντρική Τράπεζα του κόσμου, η οποία αρχίζει να αποσύρει το χαλαρό χρήμα που διοχέτευε στην οικονομία εδώ κα χρόνια την ώρα που η οικονομία φρενάρει και αντιμετωπίζει αντιξοότητες από τις εμπορικές εντάσεις και τις ευέξαπτες αγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μαζί με την πολυαναμενόμενη κίνηση τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ ανέφερε ότι “αναμένει” να τερματίσει σταδιακά τις αγορές ομολόγων, γνωστές ως ποσοτική χαλάρωση, έως το Δεκέμβριο -ένα σημαντικό βήμα στο μονοπάτι προς τα υψηλότερα επιτόκια.

Ωστόσο, η ΕΚΤ σημείωσε πως δεν περιμένει να αρχίσει να αυξάνει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, που τώρα βρίσκονται στο -0,4% στην Ευρωζώνη πριν το καλοκαίρι του 2019 -μια κίνηση που συγκράτησε την αντίδραση των αγορών στον επικείμενο τερματισμό του τεράστιου προγράμματος στήριξης της ρευστότητας.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης που έλαβε χώρα στις 13 και 14 Ιουνίου δείχνουν πως παρότι αποφάσισαν να τερματίσουν το QE, οι αξιωματούχοι ανησυχούν για τις ενδείξεις οικονομικής επιβράδυνσης στη νομισματική ένωση των 19 χωρών και τις απειλές από τον αυξημένο προστατευτισμό, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τους ανανεωμένους κινδύνους στις αγορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Δεδομένη της επικρατούσας αβεβαιότητας, θεωρήθηκε συνετό να εξαοκουθήσει το τέλος των αγορών παγίων να εξαρτάται από τα εισερχόμενα στοιχεία”, αναφέρουν τα πρακτικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης