Η Κομισιόν πρότεινε την Τετάρτη τον διπλασιασμό των κονδυλίων για το πρόγραμμα Erasmus στα 30 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 εκ των οποίων τα 25,9 δισ. ευρώ θα πηγαίνουν στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, τα 3,1 δισ. ευρώ στη νεολαία και τα 550 εκατ. ευρώ στον αθλητισμό.

Αναλυτικά, στη βάση της πρότασης, στόχος της Κομισιόν είναι ο τριπλασιασμός των δικαιούχων, στα 12 εκατομμμύρια άτομα κατά την περίοδο 2021-2027. Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται μαθητές σχολείων, φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευόμενοι, εκπαιδευτικοί, εκπαιδευτές, διοργανωτές δραστηριοτήτων για νέους, προπονητές καθώς και εκπαιδευόμενοι στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και προσωπικό εκπαίδευσης ενηλίκων καθώς και όσοι συμμετέχουν στο ErasmusPro.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προβλέπεται δε η παροχή ευκαιριών σε άτομα από όλα τα κοινωνικά υπόβαθρα: Με νέες μορφές και διευκόλυνση της πρόσβασης των μικρότερων οργανώσεων και οργανώσεων βάσης, το νέο πρόγραμμα θα καταστήσει ευκολότερη τη συμμετοχή ανθρώπων από μειονεκτικά περιβάλλοντα.

Στόχος είναι επίσης, η κινητικότητα και η συνεργασία με τρίτες χώρες να ενισχυθεί επιπλέον, μέσω ενός συνδυασμού φυσικής και εικονικής κινητικότητας.

Έμφαση θα δοθεί στην προώθηση τομέων σπουδών με μακρόπνοες προοπτικές, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κλιματική αλλαγή, η περιβαλλοντική μηχανική, η τεχνητή νοημοσύνη ή ο σχεδιασμός, ενώ θα περιληφθεί και η προώθηση μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας μέσω της ταξιδιωτικής εμπειρίας. Η νέα πρωτοβουλία DiscoverEU θα δώσει στους νέους ευκαιρίες να ανακαλύψουν την πολιτιστική κληρονομιά και την ποικιλομορφία της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης