Του Μιχάλη Παπανίδη

Περί τα μέσα Ιουλίου σκοπεύει να «στοιχηματίσει» την έξοδο της χώρας στις αγορές η κυβέρνηση, προσπαθώντας να δώσει ψυχολογική ώθηση στην οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Κι αυτό γιατί θα γίνει ευθεία σύγκριση με το κόστος δανεισμού, που είχε επιτύχει η κυβέρνηση Σαμαρά, όταν την άνοιξη του 2014 είχε επιχειρήσει ανάλογη έξοδο στις αγορές. Τότε η χώρα είχε δανειστεί με 4,95%. Αν εξέδιδε τώρα ομόλογο, θα δανειζόταν περίπου με 5,55%​Εάν το ομόλογο του Ιουλίου πάει καλά και «γεμίσει» με εγγραφές το βιβλίο προσφορών, τότε θα εξεταστεί και η έκδοση ενός δεύτερου περί το φθινόπωρο και ειδικότερα τον Σεπτέμβριο. Το σημαντικότερο, όμως, δεν είναι η έκδοση του ομολόγου. Είναι το επιτόκιο που προσφέρει η χώρα.
Κι αυτό γιατί θα γίνει ευθεία σύγκριση με το κόστος δανεισμού, που είχε επιτύχει η κυβέρνηση Σαμαρά, όταν την άνοιξη του 2014 είχε επιχειρήσει ανάλογη έξοδο στις αγορές. Τότε η χώρα είχε δανειστεί με 4,95%. Αν εξέδιδε τώρα ομόλογο, θα δανειζόταν περίπου με 5,55%.

Αγώνας δρόμου
 

Μπορεί το επιτόκιο να μειωθεί στο 4,95% του Σαμαρά κι ακόμη χαμηλότερα; Ναι, εάν ολοκληρωθεί δίχως απρόοπτα και σημαντικές καθυστερήσεις η β΄ αξιολόγηση και ακολούθως υπάρξουν εξελίξεις στην υπόθεση του χρέους. Σχετική αποκλιμάκωση θα μπορούσε να προκαλέσει και αν προλάβει η χώρα να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Πριν απ’ όλα αυτά, όμως, θα πρέπει το σύνολο των μέτρων να ψηφιστεί την Πέμπτη από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή και κατά δεύτερο να μην υπάρξουν απώλειες σε βαθμό που να «πληγώνουν την κυβερνητική συνοχή και σταθερότητα. Στο σενάριο της εξόδου της ελληνικής κυβέρνησης στις αγορές τους επόμενους μήνες αναφέρεται και η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt» σε άρθρο της με τίτλο «Η Αθήνα εξετάζει επιστροφή στις αγορές».

«Η Ελλάδα θέλει να τολμήσει την επιστροφή στις κεφαλαιαγορές. Προϋπόθεση είναι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ευρωπαίοι δανειστές και ΔΝΤ έχουν, ωστόσο, διαφορετικές απόψεις στο ζήτημα» επισημαίνει η εφημερίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχέδιο για πενταετές ομόλογο

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters: «Η επιστροφή στις αγορές θα γίνει το νωρίτερο τον Ιούλιο, αναφέρουν εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης που θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι. (…).

Μπορεί το επιτόκιο να μειωθεί στο 4,95% του Σαμαρά κι ακόμη χαμηλότερα; Ναι, εάν ολοκληρωθεί δίχως απρόοπτα και σημαντικές καθυστερήσεις η β΄ αξιολόγηση και ακολούθως υπάρξουν εξελίξεις στην υπόθεση του χρέους

Για τη δημοπρασία υπάρχουν σχέδια για ένα πενταετές ομόλογο, με το οποίο θα εισρεύσουν στα ταμεία του δημοσίου περίπου 3 δισ. Στόχος είναι να εξεταστεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για ελληνικά ομόλογα πριν ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα μέσα του 2018».
«Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με διαπραγματευτικούς κύκλους, το βράδυ της Δευτέρας δεν υπήρξε προσέγγιση Ευρωπαίων δανειστών και ΔΝΤ. Για τον λόγο αυτόν θα γίνει προσπάθεια για γεφύρωση των διαφορών σε ανώτερο επίπεδο, δηλώνει άτομο που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα» καταλήγει η οικονομική εφημερίδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης