Η αρχική αντίδραση των αγορών στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών ήταν θετική, καθώς απομακρύνεται το χειρότερο σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, κάτι που είχε ήδη αποτιμηθεί. Αν και το επονομαζόμενο «Grexit» μπορεί ακόμα να θεωρείται αναπόφευκτη εξέλιξη, η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που στηρίζει την ευρύτερη διάθεση ανάληψης ρίσκου.

Τεχνικά, η άνοδος των αγορών επιβεβαιώνει τις προβλέψεις μας, έχοντας μιλήσει για ενίσχυση στο ευρώ προς την περιοχή του 1,2800-1,3000 πριν από τη διαμόρφωση της επόμενης μεσοπρόθεσμης χαμηλότερης κορυφής, που θα οδηγήσει σε νέες απώλειες. Προς το παρόν, τα εκλογικά αποτελέσματα βοηθούν στην υλοποίηση της ανοδικής ορμής και η προσοχή στρέφεται προς τη σημερινή συνάντηση της G20 και στα spreads των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, στήριξη στη διάθεση ανάληψης ρίσκου έδωσαν δημοσιεύματα των UK Telegraph και New York times, που μιλούν για επίσημο σχέδιο της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Ευρωζώνης. Μια από τις μεγαλύτερες επικρίσεις είναι η απουσία ισχυρής ηγεσίας στην Ε.Ε. και βούλησης για τη δημιουργία επίσημου σχεδίου.

Σε αυτό το σημείο, φαίνεται ότι η πτώση του ευρώ τις περασμένες εβδομάδες κάτω από τα 1,2300 δολάρια μπορεί να αποτελεί προσδοκία για το χειρότερο σενάριο στην Ελλάδα και τις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης. Επομένως, το επακόλουθο ράλι αποτελεί απομάκρυνση αυτού του καθοδικού ρίσκου. Επίσης, σημαίνει ότι η αγορά δεν υποστηρίζει ένα επενδυτικό περιβάλλον ενίσχυσης του ρίσκου και, όταν εκλείψει ο παράγοντας των ελληνικών εκλογών, τότε θα επανέλθει η αποστροφή ρίσκου. Προς το παρόν, οι αναλυτές, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, συστήνουν να παραμείνουμε εκτός, τουλάχιστον στο ξεκίνημα της ημέρας.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης