Οι ρευστοποιήσεις που ξεκίνησαν πριν από τη χθεσινή συνεδρίαση της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς συνεχίστηκαν έως και το κλείσιμο, ενώ τη σκυτάλη πήραν σήμερα οι ασιατικές αγορές. Ωστόσο, με τα νομίσματα υψηλής απόδοσης και τα νομίσματα ρίσκου να βρίσκουν στήριξη πριν από τη συνεδρίαση στο Τόκιο, δολάριο και γιεν άρχισαν να υποχωρούν στο υπόλοιπο της συνεδρίασης των ασιατικών αγορών, κάτι που συνεχίστηκε και κατά τις πρώτες ώρες της ευρωπαϊκής συνεδρίασης.

Το δολάριο Αυστραλίας αποτελεί το νόμισμα με την καλύτερη απόδοση με κέρδη 0,54% έναντι του νομίσματος με τη χειρότερη, που είναι το δολάριο ΗΠΑ. Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας ενισχύθηκε, με την ισοτιμία NZDUSD να κερδίζει μέχρι στιγμής 0,50%, ενώ και η ισοτιμία EURUSD βρέθηκε να ενισχύεται κατά 0,49%. Αδύναμο παραμένει το USDJPY, με το γιεν να κερδίζει 0,28% έναντι του δολαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με τις περισσότερες ευρωπαϊκές ανακοινώσεις να έχουν δημοσιευτεί (και κυρίως ό,τι αφορά στα στοιχεία ανεργίας στη Γερμανία), η προσοχή των αναλυτών στρέφεται τώρα, σύμφωνα με το μεσημεριανό σχόλιο αγοράς της FXCM, στην εκκίνηση της συνεδρίασης στις ΗΠΑ. Αναμένουν λοιπόν τη μεταβολή θέσεων απασχόλησης ιδιωτικού τομέα ADP Μαΐου, με τους αναλυτές να περιμένουν 150.000 νέες θέσεις εργασίας (πάνω από τις 119.000 τον Απρίλη). Ωστόσο, η σημαντικότερη ανακοίνωση είναι αυτή του ΑΕΠ α’ τριμήνου, με τις μέσες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για απογοητευτικά στοιχεία.

Ειδικότερα, η δεύτερη μέτρηση του ΑΕΠ αναμένεται στο 1,9% το πρώτο τρίμηνο, κάτω από το 2,2% της πρώτης μέτρησης. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι οι δύο μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, η Κίνα και η Ευρώπη, αντιμετωπίζουν μειωμένες προοπτικές ανάπτυξης τους επόμενους μήνες.

Έπειτα από πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της Fed, είναι εμφανές ότι το ενδεχόμενο ενός τρίτου γύρου μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης βρίσκεται στο τραπέζι. Μια αδύναμη μέτρηση στο ΑΕΠ θα μπορούσε να εντείνει τις προσδοκίες για ένα QE και να πιέσει το δολάριο. Μια δυνατή μέτρηση θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ισοτιμία «κλειδί» είναι το USDJPY.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης