Αιχμές τόσο κατά της διοίκησης του ΤΧΣ όσο και των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών για άνιση μεταχείριση των πόρων της ανακεφαλαιοποίησης αφήνουν οι διοικήσεις των μικρών τραπεζών, αισιοδοξώντας παράλληλα ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου δεν θα ανακόψει την πορεία υλοποίησης της δανειακής σύμβασης και της διάθεσης των 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών ο πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Κλ. Παπαδόπουλος και ο διοικητής της ΑΤΕbank Θ. Πανταλάκης άσκησαν δριμύτατη κριτική στο ΤΧΣ για το γεγονός ότι έχει αποκλείσει τις δύο τράπεζες από το πρώτο στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης, προκαλώντας σημαντικά εμπόδια στην απρόσκοπτη λειτουργία τους, ενώ τα πυρά τους στράφηκαν και προς τους συναδέλφους τους τραπεζίτες, οι οποίοι, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν τους στήριξαν στην προσπάθειά τους να ενισχυθούν οι δύο κρατικές τράπεζες κατά τα πρότυπα των άλλων τεσσάρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι από τα πρώτα 25 δισ. ευρώ που έχει στο ταμείο του το ΤΧΣ (από τα 50 δισ. που προβλέπει συνολικά η δανειακή σύμβαση) έχουν διατεθεί τα 18 δισ. μόνο στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς), οι οποίες έχουν κριθεί από την ΤτΕ και ως συστημικές. Τόσο ο πρόεδρος του ΤΤ όσο και ο διοικητής της ΑΤΕbank ζήτησαν ίση μεταχείριση από το ΤΧΣ απαιτώντας σε αυτή τους την προσπάθεια την αρωγή και των υπόλοιπων τραπεζών.

Ο αποκλεισμός της ΑΤΕ

Μάλιστα η κατάσταση για την ΑΤΕ, εξαιτίας των επιλογών του ΤΧΣ, επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι η Κομισιόν ασκεί πιέσεις για σημαντική συρρίκνωση ή και κλείσιμό της, στο πλαίσιο της επιθετικότερης πολιτικής που θα ακολουθήσει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το δημοσίευμα πάντως διέψευσε το υπουργείο Οικονομικών τονίζοντας ότι η ΑΤΕ εφαρμόζει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης το οποίο έχει υποβληθεί στην τρόικα και ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πριμοδοτηθούν με 50 δισ. από το ΤΧΣ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με έως τώρα δεδομένα, στο τραπεζικό σύστημα υπάρχει η πεποίθηση ότι στην περίπτωση της ΑΤΕ ή θα υιοθετηθεί ο διαχωρισμός της σε Good και Bad Bank ή θα κλείσει, καθώς η τρόικα δεν θα δεχθεί να τη χρηματοδοτήσει κεφαλαιακά.

Εν αναμονή το ΤΤ

Στην περίπτωση του ΤΤ η διοίκηση αναμένει τη χρηματοδότηση από την διάθεση των επιπλέον 25 δισ. ευρώ από το πακέτο ενίσχυσης, προκειμένου να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίησή του και να καλύψει τις ζημίες από τη συμμετοχή του στο PSI+, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.

Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται τόσο οι γαλλικές τράπεζες (Emporiki Bank και Geniki Bank) όσο και οι μικρές τράπεζες οι οποίες δεν προβλέπεται να ανακεφαλαιοποιηθούν από τα πρώτα 25 δισ. ευρώ που έχουν διατεθεί στο ΤΧΣ και αισιοδοξούν ότι το πολιτικό αποτέλεσμα της 17ης Ιουνίου δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη δανειακή σύμβαση και θα προχωρήσει και η διάθεση των επιπλέον 25 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί, ώστε να διεκδικήσουν με τη σειρά τους τα κεφάλαια που χρειάζονται για την επιβίωσή τους.

Πηγή: Εξπρές
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης