Για δύο χρόνια επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα, κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» επικαλούμενο εισήγηση της Τρόικας στο Eurogroup.

Τα υψηλά ποσοστά της ύφεσης εκτροχιάζουν τον προγραμματισμό και μειώνουν δραστικά την αποτελεσματικότητα των σκληρών μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, γεγονός που προκάλεσε σημαντικές τριβές ανάμεσα σε ανώτατα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό πρόγραμμα. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αντώνης Σαμαράς, έχει επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη επιμήκυνσης, υπογραμμίζοντας πως «η χώρα δεν χρειάζεται χρήματα αλλά χρόνο», θέση που επανέλαβε και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Angela Merkel στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Τρόικα εισηγείται την επιμήκυνση του προγράμματος προκειμένου να βγει ο στόχος που είχε τεθεί όταν πραγματοποιήθηκε το περίφημο «PSI» (απομείωση των ελληνικών ομολόγων) και ο οποίος αφορά στη διαμόρφωση του δημοσίου χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

«Η Τρόικα ερίζει για την ελληνική έκθεση» είναι ο τίτλος που επιλέγει το γερμανικό περιοδικό για το άρθρο του στο οποίο επισημαίνει μεταξύ άλλων πως «η διαμάχη περιστρέφεται γύρω από το πόσο μεγάλη θα είναι η απόκλιση».

«Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος το 2020 θα ανέρχεται τουλάχιστον στο 140% του ΑΕΠ, η ΕΚΤ υπολογίζει παρόμοιο ποσοστό, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά αισιόδοξα την κατάσταση και προβλέπει το ύψος του χρέους στο 128% του ΑΕΠ το 2020», προστίθεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τρόικας, εφόσον τελικά «ανάψει» το πράσινο φως για την επιμήκυνση, ο ευρωπαϊκός και όχι μόνο «κορβανάς» θα επιβαρυνθεί με 30 δισ. ευρώ επιπλέον, ποσό το οποίο θα μπορούσε να βρεθεί είτε μ’ ένα νέο… «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους οι διεθνείς πιστωτές είτε με ένα… τρίτο «πακέτο» βοήθειας προς την Ελλάδα.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης