H Ελλάδα βρίσκεται στην καλύτερη πορεία από την αρχή της κρίσης και η εμπιστοσύνη στη χώρα αποκαθίσταται σταδιακά, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC, σημειώνοντας ότι αναμένει τον μηδενισμό τoυ ELA (της έκτακτης χρηματοδότησης από την ΕΚΤ) της τράπεζας το 2018.

«Αυξήσαμε σημαντικά τις καταθέσεις μας. Είμαστε πάνω από τα τέλη του 2016. Μειώσαμε, επίσης, τον ELA που παίρνουν οι τράπεζες από την ΕΚΤ και σκοπεύουμε να τον μηδενίσουμε έως το τέλος του 2018», δήλωσε ο κ. Μεγάλου. Το 2018 αναμένεται να είναι «ένα καλό έτος για την ελληνική οικονομία», είπε ο διευθύνων σύμβουλος, προσθέτοντας: «Αναμένω μία αύξηση του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) κατά 2%, αναμένω αύξηση της ρευστότητας και σημαντική μείωση του ELA και αυτό είναι θετικό και για την κερδοφορία των τραπεζών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύουμε ότι η σταθερότητα θα οδηγήσει, επίσης, σε περισσότερες καταθέσεις στην εγχώρια αγορά», σημείωσε ο τραπεζίτης, προσθέτοντας ότι η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα αποκαθίσταται σταδιακά. «Υπάρχουν αρκετές ακόμη (σ.σ.μεταρρυθμίσεις) να γίνουν για να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη, αλλά είμαστε στη σωστή πορεία», είπε, «την καλύτερη πορεία από την αρχή της κρίσης. Δεν μπορεί να γίνει χειρότερη, μόνο καλύτερη».

Εν τω μεταξύ, ο Πωλ Καζάριαν, διευθύνων σύμβουλος της Japonica Partners, που είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης κάτοχος ελληνικού χρέους, δήλωσε χθες στο CNBC ότι η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει εκπλήξει τους πάντες με τη δουλειά που έχει κάνει από το απόγειο της οικονομικής κρίσης.

«Έχουν εκπλήξει πράγματι τους πάντες, αυτά που έχει κάνει (σ.σ. ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας) για σοσιαλιστής, έχει φέρει σε αμηχανία την προηγούμενη κυβέρνηση… Και χωρίς οικονομικό υπόβαθρο, χωρίς εμπειρία», είπε ο Καζάριαν στο CNBC. «Αξίζει να στηριχθεί, δεν έχει σημασία αν είναι από αυτό ή από εκείνο το κόμμα, αυτός και η ομάδα του έχουν επιτελέσει ένα εξαιρετικό επίτευγμα και πρέπει να ολοκληρωθεί», πρόσθεσε ο Αμερικανός επενδυτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης