Οι χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή, δήλωσε σήμερα Τρίτη ο David Lipton, ειδικός σύμβουλος της επικεφαλής του ΔΝΤ, λέγοντας ότι δύο μόλις χρόνια μετά την Αραβική Άνοιξη διανοίγεται μια ιστορική ευκαιρία για τη μετάβαση σε ένα δυναμικότερο μοντέλο ανάπτυξης.

Σε ομιλία στο London School of Economics ο κ. Lipton υποστήριξε ότι για να επιτύχουν μια βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη, οι χώρες της περιοχής πρέπει να αποκτήσουν εξαγωγικό προσανατολισμό, μετατρέποντας τον ιδιωτικό τομέα στην βασική πηγή της ανάπτυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, απαρίθμησε έξι τομείς που πρέπει να μεταρρυθμίσουν οι οικονομίες των χωρών αυτών, ώστε να επιτύχουν τον στόχο της ανάπτυξης.

*Μεγαλύτερη έμφαση στο εμπόριο: Άνοιγμα της οικονομίας στον διεθνή ανταγωνισμό και ενσωμάτωση στους διεθνείς κανόνες εμπορίου

*Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος:
Απλοποίηση του πολύπλοκου ρυθμιστικού πλαισίου και διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Ενίσχυση του κράτους δικαίου και της εφαρμογής των κανόνων.

*Ενίσχυση της αγοράς εργασίας: Μεγαλύτερη ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας. Οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώσουν τα αντικίνητρα για τις προσλήψεις στον ιδιωτικό τομέα, διατηρώντας ένα προστατευτικό πλαίσιο για τους εργαζομένους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

*Βελτίωση της εκπαίδευσης: Το εργατικό δυναμικό χρειάζεται καλύτερη εκπαίδευση και βελτίωση των τεχνικών δυνατοτήτων.

*Διευκόλυνση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων: Αύξηση του ποσοστού των επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.

*Εκσυγχρονισμό του συστήματος κοινωνικής προστασίας: Μείωση των μη στοχευμένων επιδομάτων ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια για επενδύσεις.

Επιμέλεια: Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης