Ληξιπρόθεσμες οφειλές, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, θα επιδιώξει να εξοφλήσει μέχρι το τέλος του 2013 η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κινηθεί «ζεστό» χρήμα στην «παγωμένη» ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, μόνο αυτόν τον μήνα αναμένεται να αποπληρωθούν χρέη που φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι οι οφειλές προς ιδιώτες στον κλάδο της Υγείας θα συνοδευτούν από «κούρεμα», το οποίο θα κυμανθεί από 2 έως 15%. Ήδη, το Δημόσιο έχει εξοφλήσει ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ενός δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν τα 553 εκατ. ευρώ για επιστροφές φόρων, χρήματα που θα είναι διαθέσιμα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο προγραμματισμός του υπουργείου προβλέπει πως μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν εξοφληθεί συνολικά 3 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό αυτό θα αυξηθεί προοδευτικά σε 3,5 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαρτίου και 5 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Ιουνίου για να «κλείσει» προσωρινά στα 6,5 δισ. ευρώ έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο, αυτή η ένεση ρευστότητας δεν αρκεί για τη συνολική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τους ιδιώτες, τα οποία αγγίζουν τα 9,2 δισ. ευρώ.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης