«Επιπλέον προσπάθειες για τον σεβασμό του Συμφώνου Σταθερότητας» ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ιταλία, στις μακροοικονομικές της συστάσεις που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

«Βάσει των εκτιμήσεων και των προβλέψεων της Επιτροπής, το Συμβούλιο είναι της γνώμης ότι χρειάζονται επιπλέον προσπάθειες το 2014, ώστε να τύχουν σεβασμού όσα προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας», αναφέρεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτές στην Ιταλία εκτιμούν πως αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Ρέντσι θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην έγκριση νέας δέσμης μέτρων για την οικονομία. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας διέψευδε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μέχρι και σήμερα.

Ο επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές υποθέσεις, Όλι Ρεν είπε ότι «πρέπει να επιταχυνθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων για να αυξηθεί η απασχόληση και η ανάπτυξη».

Η Κομισιόν ζητά από την Ιταλία « να ενισχύσει τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για το έτος 2014, από την στιγμή που διαπιστώνεται «απόκλιση» από τον «κανόνα μείωσης του δημόσιου χρέους» και παράλληλα, «να εγγυηθεί μια καλύτερη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάντως, δεν προέβαλε ενστάσεις στο αίτημα της Ιταλίας να λάβει έναν χρόνο «παράταση», μέχρι το 2016, για να ισοσκελίσει το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της.

Αυτό λέγεται πως επετεύχθη χάρη σε προσπάθειες του Ιταλού αντιπροέδρου της Κομισιόν, Αντόνιο Ταγιάνι. Ο Ταγιάνι κατά πληροφορίες κατάφερε να μην συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο που δόθηκε στην δημοσιότητα σήμερα η απόρριψη του αιτήματος που υπήρχε στο προσχέδιο.

Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιερκάρλο Παντοάν σχολιάζοντας την έκθεση της Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω Twitter, υπογράμμισε: «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά τις μεταρρυθμίσεις της Ιταλίας. Ξέραμε ότι το χρέος ήταν υψηλό» και πρόσθεσε πως «θα επιταχύνουμε τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις για να το μειώσουμε με βιώσιμο τρόπο».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης