Διαψεύδει το δημοσίευμα του Bloomberg ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, που δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν γνωρίζει να έχουν γίνει συζητήσεις για νέο δάνειο προς την Ελλάδα στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

«Έχει γίνει κάποια πρόοδος σε ορισμένα σημεία» είπε ο κ. Ράις, που παράλληλα υπογράμμισε ότι παραμένουν οι διαφωνίες. «Είναι πολύ νωρίς για να εικάσουμε πότε θα υπάρξει συμφωνία για νέο δάνειο» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Bloomberg έχει συμπεριλάβει τις δηλώσεις αυτές στο άρθρο του αλλά δεν έχει τροποποιήσει το ρεπορτάζ του.

Νωρίτερα δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση των συζητήσεων ανέφερε ότι το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα (ΔΝΤ) κινείται στην κατεύθυνση εκ νέου συμμετοχής του σε ελληνικό πρόγραμμα . Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ΔΝΤ είναι έτοιμο να δώσει στην Ελλάδα ένα μικρότερο δάνειο από αυτό που είχε δώσει πριν από πέντε χρόνια, δήλωσαν δύο πηγές.

Το υπό συζήτηση ποσό είναι μεταξύ 3 και 6 δισ. δολαρίων, δήλωσε μία πηγή, έναντι της πιστωτικής γραμμής 29 δισ. ευρώ (31 δισ. δολαρίων) που είχε δοθεί με το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα το 2012. Στο πλαίσιο των συζητήσεων, σημειώνει το δημοσίευμα, το ΔΝΤ θέλει να προσφέρει στην Ελλάδα δάνειο με βάση τους κανονικούς όρους και όχι τους κατ’ εξαίρεση, αποφεύγοντας έτσι την υποχρέωση να πιστοποιήσει μία υψηλή πιθανότητα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δήλωσε μία πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει χώρα στις 21-23 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, δημιουργώντας πιθανόν το πλαίσιο για μία ψηφοφορία στο Συμβούλιο του Ταμείου μετά τη σύνοδο, δήλωσε μία πηγή. Το σενάριο αυτό εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, σημειώνεται.

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει, επίσης, να αναλάβουν μία σαφή δέσμευση για ένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου το ΔΝΤ να συμβάλλει στο πρόγραμμα βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα.



Τόμσεν: Το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη

«Το ελληνικό χρέος είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο», δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα στο Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του «Atlantic Council».

​«Είναι απολύτως απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους. Είδαμε την ανάπτυξη που παραμένει μηδενική»Ερωτηθείς για την Ελλάδα, επανέλαβε ότι καμία μεταρρύθμιση και προσπάθεια από την πλευρά της Αθήνας δεν θα έχει αποτέλεσμα χωρίς κάποιου είδους αναδιάρθρωση από την Ευρωπαϊκή πλευρά.

«Καμία ελάφρυνση δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα χωρίς πιο ισχυρές δομικές μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε.

Οσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και το αν θα υπάρχουν επιπτώσεις στην ανάπτυξη, ο κ. Τόμσεν υποστήριξε ότι «κάποιος θα μπορούσε να βάλει χαμηλότερους στόχους. Η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους συμφώνησαν στο 3,5%. Φυσικά θα έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη για ένα διάστημα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία».

Τις απόψεις Τόμσεν έδειξε να ενστερνίζεται και ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ που επίσεις μετείχε στη συζήτηση. «Είναι απολύτως απαραίτητη η αναδιάρθρωση του χρέους. Είδαμε την ανάπτυξη που παραμένει μηδενική», ανέφερε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για δομικές μεταρρυθμίσεις.

Λαγκάρντ: Ο Τσίπρας μου ζήτησε να δεσμευτούμε δίπλα στην Ελλάδα

Στην ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και στην προσπάθεια που κάνει προκειμένου να πείσει επ’ αυτού τους Ευρωπαίους ηγέτες, αναφέρεται σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Parisien.

​«Για να δεσμευθούμε δίπλα στην Ελλάδα -πράγμα που μου έχει ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός- εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να είναι βιώσιμο το χρέος της χώρας. Τούτο απαιτεί μια αναδιάρθρωση, που θα μπορούσε να γίνει με διάφορες ενέργειες, όπως με σημαντική επιμήκυνση των αποπληρωμών ή με πολύ χαμηλά τα ανώτατα όρια των επιτοκίων»Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η κ. Λαγκάρντ δηλώνει: «Για να δεσμευθούμε δίπλα στην Ελλάδα -πράγμα που μου έχει ζητήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός- εκτός από τις μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να είναι βιώσιμο το χρέος της χώρας. Τούτο απαιτεί μια αναδιάρθρωση, που θα μπορούσε να γίνει με διάφορες ενέργειες, όπως με σημαντική επιμήκυνση των αποπληρωμών ή με πολύ χαμηλά τα ανώτατα όρια των επιτοκίων».

Αναφορικά με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να πεισθούν οι πιστωτές, η διευθύντρια του ΔΝΤ εξηγεί: «Παίρνουμε το ραβδί του προσκυνητή και περιοδεύουμε, εξηγώντας και ξαναεξηγώντας και ξαναεξηγώντας. Αυτό προσπαθώ να κάνω».

Στο ερώτημα κατά πόσο το Brexit αποτελεί ζωτικό κίνδυνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση η κ. Λαγκάρντ εκτιμά: «Η Μεγάλη Βρετανία εκπροσωπεί περίπου το 13% των εξαγωγών της ευρωζώνης, για τις οποίες ξαφνικά θα τεθούν ερωτήματα, χωρίς να ξέρουμε για την ώρα με ποιον τρόπο θα αντιμετωπισθούν. Έχουμε, επίσης, τους δεσμούς στον χρηματοπιστωτικό τομέα, και στο θέμα των “διαβατηρίων” για τις τράπεζες που έχουν εγκατασταθεί στη Μ. Βρετανία. Πιστεύω ότι θα υπάρξουν συνέπειες που δεν μπορούμε ακόμα να μετρήσουμε».

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την «επικινδυνότητα» ή μη του Ντόναλντ Τραμπ. «Περιμένω γραπτά κείμενα και ακόμα δεν έχω τίποτα δει. Δεν θέλω να αντιδρώ σε τουΐτ ή άλλα σλόγκαν» υπογραμμίζει και προσθέτει: «Το σίγουρο είναι ότι θεωρούμε απολύτως απαραίτητη μια χρηστή δημοσιονομική ρύθμιση, έναν ισχυρό οικονομικό κανονισμό (une réglementation financière solide) και επ’ αυτού το ΔΝΤ θα επαγρυπνεί» τόνισε.

Σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία, εκτιμά ότι η εκλογή του Μαΐου για την προεδρία της χώρας, θα παίξει αποφασιστικό ρόλο, όποιο και εάν είναι το αποτέλεσμα, διότι «ή θα έχουμε μια ενδυνάμωση του γαλλο-γερμανικού ρόλου, ή μια άλλη κατάσταση, αυτή της εξόδου από το ευρώ, την οποία προτείνουν ορισμένοι υποψήφιοι, με βαριές συνέπειες όχι μόνο για τη Γαλλία, αλλά για ολόκληρη την ΕΕ. Μια τέτοια περίπτωση θα άνοιγε βραχυπρόθεσμα μια περίοδο μεγάλης ανασφάλειας, ανισορροπίας και φτωχοποίησης της Γαλλίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης