Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica έκανε μία ανάλυση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το πάγωμα των ελληνικών ομολόγων και με τη μορφή ερωταπαντήσεων λύνει απορίες των πολιτών.

«Η ΕΚΤ», γράφει η La Repubblica, αποφάσισε ότι από τις 11 Φεβρουαρίου οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους κρατικούς τίτλους σαν εγγύηση για να έχουν ρευστότητα. Αυτό γίνεται για τους εξής λόγους: Είτε γιατί δεν είναι πια σίγουρη η συμφωνία με τους πιστωτές, είτε επειδή η συμφωνία με τους πιστωτές βρίσκεται στον «αέρα» μέχρι να κλείσει η διαπραγμάτευση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το καθεστώς του Eurotower προβλέπει ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να δεχτεί τίτλους που χαρακτηρίζονται «σκουπίδια».

Οι τίτλοι της Αθήνας πεσμένοι σε αυτό το επίπεδο από πολύ καιρό είχαν γίνει αποδεκτοί χάρις σε μία παρέκκλιση που τελείωσε χθες. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει δεκτά τα ομόλογα της Ελλάδας που έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση «σκουπίδια» – junk.

Ερ. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ έκλεισε όλες τις βρύσες χρηματοδότησης στην Ελλάδα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απ. Όχι. Η Φρανκφούρτη εξήγησε στο ίδιο μήνυμα ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν ακόμη να χρηματοδοτούνται από τις γραμμές πίστωσης εκτάκτου ανάγκης ΕLA, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η πρόσβαση για τέτοιου είδους πίστωση θεωρητικά είναι χωρίς όριο. Το 2012, τη χειρότερη περίοδο για την κρίση στην Αθήνα, οι τράπεζες κρατήθηκαν στη ζωή με περισσότερα από 120 δις ευρώ του ELA.

Ερ. Η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί με άλλους τρόπους;

Απ. Οι τράπεζες μπορούν να ζητήσουν ρευστότητα από την Ε.Ε. χρησιμοποιώντας άλλους τίτλους που έχουν στο portfolio τους. Υπάρχουν για παράδειγμα 37 δις από τίτλους από το ταμείο διάσωσης. Οι μισοί από τους οποίους έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί. Η Αθήνα δεν μπορεί πια να εκδώσει κρατικούς τίτλους γιατί έχει πιάσει το «ταβάνι» των 15 δις συμφωνώντας με τους πιστωτές.

Οι γραμμές εκτάκτου ανάγκης είναι το μοναδικό κανάλι χρηματοδότησης για να κρατήσει στα πόδια της την κρατική μηχανή. Να πληρώνει δηλαδή συντάξεις και να ικανοποιεί δανεικά και τόκους.

Ερ. Μπορούν να ανακληθούν οι γραμμές εκτάκτου ανάγκης;

Απ: Ναι. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει κάθε 2 βδομάδες. Η επόμενη συνεδρίαση είναι στις 18 Φεβρουαρίου. Για να επαληθεύσει τη σταθερότητα ως αντιστάθμισμα των ελληνικών τραπεζών και για να ανακαλέσει τις γραμμές εκτάκτου ανάγκης απαιτούνται τα δύο τρίτα των ψήφων του συμβουλίου.

Ερ. Πως μπορεί να ερμηνευτεί η απόφαση της ΕΚΤ;

Απ. Σαν κίτρινη κάρτα που έχει ήδη κοκκινίσει προς την ελληνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να βρει μία συμφωνία με τους πιστωτές της σε συνθήκες πολύ χειρότερες από εκείνες του πρωινού της περασμένης Τετάρτης κατά τη συνάντηση Τσίπρα-Ρέντσι.

Πρόκειται για μία ξεκάθαρη προειδοποίηση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να παίζει με τη φωτιά. Αν σηκώσει περισσότερο τους τόνους η ΕΚΤ θα μπορούσε να κλείσει οριστικά τη στρόφιγγα. Από αυτό το σημείο και πέρα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν αναπόφευκτη…

Ερ. Τι κινδύνους εγκυμονεί η απόφαση της ΕΚΤ;

Απ: Ο πραγματικός κίνδυνος θα ανέκυπτε εάν οι Έλληνες έκαναν μαζικές αναλήψεις χρημάτων από τις τράπεζες, θεωρώντας ότι η κρίση θα επιδεινωθεί και θα μπλοκαριστούν τα κεφάλαιά τους.

Συνέβη πρόσφατα στην Κύπρο. Τον Δεκέμβριο προ των εκλογών καταθέσεις λογαριασμών (οι καταθέσεις) υποχώρησαν κατά 4 δισεκατομμύρια σε σύνολο 163 δις. Τον Ιανουάριο αναλήφθηκαν άλλα 11 δις. Χωρίς τα χρήματα των καταθετών οι τράπεζες κινδυνεύουν να εκραγούν…

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης