Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση των πιστωτών της Ελλάδας με αποτέλεσμα να παρατείνεται η οικονομική ασφυξία της χώρας και με τον κίνδυνο επιδείνωσης της κρίσης να είναι ορατός.

Τελευταία εξέλιξη είναι η ανένδοτη στάση της Γερμανίας όπου ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει λύση με κούρεμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρέπει να αναζητήσουμε άλλη λύση για την Ελλάδα πέραν του κουρέματος», δήλωσε σήμερα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Ecofin.

Παράλληλα, ο κ. Σόιμπλε πρόσθεσε ότι: «Απαιτούνται μηχανισμοί που θα διασφαλίζουν την εφαρμογή των μέτρων στην χώρα μας».

Οι δηλώσεις Σόιμπλε απευθύνονται ευθέως προς την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο σχεδόν ασκεί βέτο με αποχώρησή του από την τρόικα, εάν δεν βρεθεί οριστική και συνολική λύση για την Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ προηγήθηκε η ανοιχτή διένεξη για την ανάγκη «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, μεταξύ της επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde και του προέδρου του Eurogroup Jean-Claude Juncker.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι του ΔΝΤ ασκούν πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο η Γερμανία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στους μηχανισμούς στήριξης, αντιστέκεται χαρακτηρίζοντας μία τέτοια κίνηση ως παράνομη.

Η καγκελάριος Angela Merkel, η οποία έχει διατυπώσει την θέλησή της για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι, σύμφωνα με το Reuters, αποφασισμένη να αποφύγει τις απώλειες για τους Γερμανούς φορολογούμενους πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Juncker σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ότι ο στόχος του χρέους προς το ΑΕΠ της Ελλάδας θα παραμείνει στο 120% αλλά θα μεταφερθεί στο 2022 από 2020.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ αμέσως αντέδρασε σημειώνοντας ότι για το Ταμείο ο στόχος θα παραμείνει το 2020. «Κατά την άποψη μας, το κατάλληλο χρονοδιάγραμμα είναι 120% μέχρι το 2020. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε διαφορετικές απόψεις. Αυτό που μετρά στο τέλος είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ώστε η χώρα να μπορέσει να ορθοποδήσει και να επιστρέψει στις αγορές εν ευθέτω χρόνο», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. Υπογράμμισε επίσης ότι «εξετάζονται όλοι οι δρόμοι για τη μείωση του ελληνικού χρέους και θα συνεχίσουμε να τους εξετάζουμε τις επόμενες ημέρες».

«Αυτό που θεωρούμε κρίσιμο είναι το ελληνικό χρέος να είναι βιώσιμο», σημείωσε η κ. Λαγκάρντ.

Το διακύβευμα έχει ξεπεράσει την καταβολή ή το ύψος της δόσης και αναζητείται η δυνατότητα εξόδου από την κρίση, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την Ευρωζώνη η οποία κινδυνεύει να πληγεί και τότε θα παρασύρει και την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Προς την κατεύθυνση αυτή δηλ. τη θωράκιση της ευρωζώνης, κινείται η ευθεία παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα και η ανυποχώρητη επιμονή του ΔΝΤ για κούρεμα και διαγραφή του ελληνικού χρέους. Το επιχείρημα της άλλης πλευράς του Ατλαντικού, είναι ότι η λύση αυτή θα συμβάλλει στην αλλαγή κλίματος και τάσης στις αγορές. (Εν ολίγοις θυμίζει την τακτική Ομπάμα, όταν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ το 2009 εν μέσω επιδείνωσης της χρηματοοικονομικής κρίσης και έδωσε βαρύτητα στη «στήριξη» της Wall Street, ώστε να μην κλονισθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη στις αγορές. Το τότε αποτέλεσμα ήταν να αναχαιτισθεί η καθοδική πορεία του Dow Jones και ξεκινώντας χαμηλότερα από τις 7.500 μονάδες, διένυσε όλη την περίοδο της κρίσης και της επιδείνωσης των μακροοικονομικών στοιχείων, σε σταθερά ανοδική πορεία. Το τελευταίο έτος παραμένει πάνω από τις 12.500 μονάδες έχοντας ανακτήσει αρκετές φορές και τις 13.000 μονάδες).

Το κόστος όμως μιας τέτοιας λύσης δεν βρίσκει σύμφωνη την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία η οποία παραμένει δέσμια της πολιτικής της και θέλει να αγνοεί την ανεξέλεγκτη δυναμική της οικονομίας όταν αυτή εκτροχιασθεί.

Πρόκειται για λύση τα οφέλη της οποίας χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν οικονομικά και κοινωνικά και εξ αυτού δεν προσφέρονται για προεκλογική αξιοποίηση, με αποτέλεσμα να μην βρίσκουν σύμφωνη την καγκελάριο Μέρκελ.

Στο μεταξύ και οι άλλες απειλούμενες χώρες του νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, δεν διατυπώνουν προτάσεις, ενώ ασαφής παραμένει και η στάση της Γαλλίας.

Ενδεικτική είναι η φειδωλή δήλωση του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Σόιμπλε, ο οποίος υπογράμμισε ότι η «συζήτηση γύρω από μέτρα της Ελλάδας τελείωσε, τώρα πρέπει να δούμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες. Στόχος της Γαλλίας και της Γερμανίας είναι η εκταμίευση της ελληνικής δόσης μέχρι το τέλος του μήνα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόσφατα διατυπωθείσα πρόταση του IIF, στην οποία προβλέπεται (εκτός του νέου πακέτου βοήθειας από τα ευρωπαϊκά ταμεία) και η μείωση των επιτοκίων στα διμερή δάνεια – ενδεχομένως και αναδρομική – θα αποτελέσει την πλατφόρμα για τις περαιτέρω συζητήσεις στις Βρυξέλλες.

Με λίγα λόγια, η ισορροπία «τρόμου» ανάμεσα στις δύο πλευρές, συνοψίζεται στην πεποίθηση του ΔΝΤ και των ΗΠΑ, ότι αν δεν βρεθεί λύση τώρα, η κρίση θα παρασύρει τα πάντα. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούν ως μέσο πίεσης την αποχώρησή τους από τα δρώμενα στην Ευρώπη, κάτι που δεν πείθει όμως τους ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι με τη σειρά τους πιστεύουν ότι οι αμερικανοί στην πραγματικότητα δεν ήθελαν να αποχωρήσουν τώρα, που μόλις έβαλαν επί τέλους «πόδι» μέσω του ΔΝΤ στην Ευρώπη και έχουν πλέον τη δύναμη να επηρεάζουν τις εξελίξεις.

Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης