Στο 21% αποφάσισε να τοποθετήσει η κυβέρνηση τον συντελεστή φορολόγησης στο πλαίσιο του προγράμματος εθελοντικής αποκάλυψης κεφαλαίων και επενδύσεων στο εξωτερικό.

Στις 27 Μαΐου το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε σε διαβούλευση σχέδιο νόμου για τη Συμφωνία Εθελοντικής Αποκάλυψης (Voluntary Disclosure Agreement) στο πλαίσιο της οποίας οι Έλληνες πολίτες που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό θα μπορούν να τις νομιμοποιήσουν (χωρίς την υποχρέωση να τις επαναπατρίσουν) χρησιμοποιώντας διαδικτυακή εφαρμογή στην οποία θα δηλώνουν τις καταθέσεις αυτές, θα καταβάλουν φόρο με έναν συγκεκριμένο συντελεστή και θα λαμβάνουν ένα «κωδικό τακτοποίησης» για το ποσό το οποίο δήλωσαν. Για το ποσό αυτό το ελληνικό κράτος θα τους εξασφαλίζει την μη δίωξη για φοροδιαφυγή αλλά όχι για άλλα ποινικά αδικήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα ζητούμενα της σχετικής διαβούλευσης που ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουνίου ήταν το ποιος θα πρέπει να είναι ο συντελεστής φορολόγησης στο πλαίσιο της Συμφωνίας Εθελοντικής Αποκάλυψης και το εάν μια αντίστοιχη διαδικασία νομιμοποίησης – αποκάλυψης μη δηλωθέντων ποσών πρέπει να ισχύσει και για τις καταθέσεις στις εγχώριες τράπεζες.

Σήμερα Τετάρτη ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην οποία εξέτασαν το περιεχόμενο της διαβούλευσης και κατέληξαν πως ο συντελεστής φορολόγησης στο πλαίσιο της Συμφωνίας Εθελοντικής Αποκάλυψης θα πρέπει να είναι στο 21%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης