Δύο ήταν οι σημαντικότερες εξελίξεις/ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ευρωπαϊκών αγορών που οδήγησαν την ισοτιμία ευρώ / δολάριο και δολάριο / γιεν σε νέα υψηλά, «αναπτερώνοντας» τη διάθεση για ρίσκο.

Αρχικά, οι δείκτες υπηρεσιών PMI στην Ευρωζώνη και τη Γερμανία διαμορφώθηκαν σε καλύτερα των προσδοκιών επίπεδα τον Ιανουάριο, κάτι που οδήγησε το ευρώ να αντιδράσει ανοδικά πάνω από το 1,3500 έναντι του δολαρίου για να συνεχίσει την άνοδο πάνω από το 1,3560. Μάλιστα, οι θετικές οικονομικές ανακοινώσεις κατάφεραν να κατευνάσουν τις ανησυχίες για την Ισπανία (με τις αποδόσεις των ομολόγων να αυξάνονται και πάλι), αναφορικά με τις κατηγορίες διαφθοράς ενάντια στον πρωθυπουργό της χώρας Μαριάνο Ραχόι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεύτερον, η είδηση για την αποχώρηση του επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Mασαάκι Σιρακάουα έως τις 19 Μαρτίου (τρεις εβδομάδες νωρίτερα από το αναμενόμενο), οδήγησε το αμερικανικό δολάριο έναντι του ιαπωνικού νομίσματος πάνω από τα 93,00 γιεν. Η αποχώρησή του, ίσως, ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη πολιτική νομισματικής στήριξης με την ισοτιμία δολάριο / γιεν να πορεύεται προς τα 95,00 γιεν.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης