Κόπωση δείχνουν οι παραδοσιακοί μεγάλοι τεχνικοί όμιλοι, καθώς άγνωστοι μέχρι πρότινος επενδυτές φέρονται να σχεδιάζουν μεγαλεπήβολα έργα στον τουρισμό και στο real estate. Ποιοι είναι αυτοί;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την Pravita Εstate, που σχεδιάζει τουριστικό συγκρότημα προϋπολογισμού άνω των 700 εκατ. ευρώ στο νότιο σημείο του όρους Χολομώντα στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πραβίτα Αναπτυξιακή και Συμμετοχών (Pravita Estate & Energy Leisure) συστάθηκε πριν από έναν περίπου χρόνο με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Επικεφαλής της εταιρείας είναι ο Γιώργος Λίτσος, πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου που έχει κατασκευάσει κατοικίες σε Αττική, Χαλκιδική, Ηράκλειο και Μύκονο. Ως μέλη της κοινοπραξίας που σχεδιάζει το τουριστικό έργο-μαμούθ στο νότιο σημείο του όρους Χολομώντα, κοντά στον οικισμό Πυργαδίκια, φέρονται ιδιοκτήτες τμημάτων γης έκτασης 12.673 στρεμμάτων, όπου σχεδιάζεται να υλοποιηθεί το συγκρότημα.

Πριν υποβάλει αίτηση στο Invest in Greece η άγνωστη κοινοπραξία ελληνικών εταιρειών (Litsos Group) και οι εταιρείες Cryst Regal και Haluron Energy σχεδίαζαν στην ίδια περιοχή τη δημιουργία ενός «πράσινου» πολυτελούς θερέτρου. Πίσω από τη συγκεκριμένη επένδυση φερόταν να βρίσκεται ο Oday Al Shammari, ο Άραβας που πριν από δύο χρόνια διατεινόταν ότι θα αγόραζε το 51% του ΠΑΟΚ. Ωστόσο, τα σχέδιά του ναυάγησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάβο σίδερο

O Christopher EgletonΗ Minoan Group που σχεδιάζει να κατασκευάσει τουριστικό συγκρότημα στην περιοχή Κάβο Σίδερο στο Λασίθι Κρήτης προσπαθεί να «κάνει business» στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια. Ωστόσο, παραμένει ευρέως άγνωστη, καθώς τα επενδυτικά σχέδιά της παρέμεναν όλο αυτό το διάστημα στα χαρτιά.

Πλέον η επένδυση της Minoan Group που αποκαλείται «Ίταμος Γαία», προϋπολογισμού 267,7 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στο στάδιο του ΕΣΧΑΣΕ, διαθέτει δηλαδή ειδικό χωροταξικό σχέδιο. Επικεφαλής της Minoan είναι ο πρόεδρος της Minoan Group, o Christopher Egleton, που το 2006, ύστερα από 15 χρόνια γραφειοκρατική ταλαιπωρία, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δέκα χρόνια στην Ελλάδα ήταν αρκετά για να ασπρίσουν τα μαλλιά μου».

Το έργο υλοποιείται από τη Loyalward Ltd., θυγατρική του εισηγμένου στην αγορά AIM του Λονδίνου ομίλου Minoan Group, η οποία έχει συνάψει στο παρελθόν συμφωνία με το fund Candia Investment Corporation για τη χρηματοδότηση του έργου.

Ξενία

Δύο ακόμη άγνωστοι επενδυτές ανέλαβαν την αξιοποίηση δύο ιδιαίτερα προσοδοφόρων τουριστικών εγχειρημάτων. Πρόκειται για το -κλειστό από το 2000- Ξενία Σκιάθου, του οποίου την επαναλειτουργία ανέλαβε η τεχνική εταιρεία ΤΕΝΑ. Πρόκειται για μικρομεσαία κατασκευαστική εταιρεία με έδρα την Πτολεμαΐδα, στην οποία πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Γιώργος Ναθαναηλίδης. Η ανάπλαση του Ξενία Σκιάθου θα είναι το πρώτο τουριστικό έργο της ΤΕΝΑ, καθώς ειδικεύεται σε έργα οδοποιίας και υποδομών.

Στη λίστα των άγνωστων μέχρι σήμερα επιχειρηματιών έρχονται να προστεθούν οι αδερφοί Γιάννης και Γιώργος Μεντεκίδης, που διευθύνουν την ομώνυμη κατασκευαστική εταιρεία στη Βόρεια Ελλάδα. Θα επενδύσουν 50 εκατ. ευρώ, με τα σχέδια να περιλαμβάνουν την κατασκευή ξενοδοχείου και παραθεριστικών κατοικιών.

Η οικογένεια Μεντεκίδη δραστηριοποιούνταν κατά βάση στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων και το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει το συγκρότημα Porto Center στον λιμένα Θεσσαλονίκης και το Atrina.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης