Δύσκολη χρονιά για την παγκόσμια ανάπτυξη με την εύθραυστη πορεία οικονομικής ανάκαμψης της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ να είναι πιθανό να βγει εκτός τροχιάς αν η Ευρωζώνη δεν καταφέρει να «συμμαζέψει» την κρίση χρέους, εκτιμά ο ΟΟΣΑ στην έκθεση οικονομικών προοπτικών που δημοσιεύει δύο φορές το χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένει την παγκόσμια ανάπτυξη στο 3,4% το 2012 από το 3,6% το 2011 με επιτάχυνση το 2013 στο 4,2%. Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει την ψαλίδα ανάπτυξης ανάμεσα στις βόρειες χώρες της Ευρωζώνης και της νότιες με τον ρυθμό ανάπτυξης να αναμένεται στο σύνολο της Ζώνης του Ευρώ στο -0,1% το 2012 πριν ξαναπεράσει στην ανάπτυξη στο 0,9% το 2013. Η Ελλάδα θα παραμείνει σε βαθιά ύφεση στο -5,3% το 2012 με την ανάπτυξη να μην έρχεται ούτε το 2013 και την οικονομία με αρνητικό ρυθμό στο -1,3%.

Εκτός από τον ΟΟΣΑ από τις σημαντικότερες ανακοινώσεις της ημέρας ήταν η μείωση του πληθωρισμού στη Βρετανία στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 ετών στο 3,0%, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για την επιτακτική ανάγκη νέας στήριξης της οικονομίας από την Τράπεζα της Αγγλίας, κάτι που υπογράμμισε αργότερα και το ΔΝΤ. Το ενδεχόμενο μιας νέας στήριξης έριξε τη στερλίνα με την ισοτιμία GBPUSD να υποχωρεί από το 1,5840 προς το 1,5763.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η άλλη σημαντική είδηση της ημέρας που άσκησε πιέσεις στο γεν ήταν η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ιαπωνίας σε Α+ από τη Fitch με αρνητικές προοπτικές. «Η υποβάθμιση και το αρνητικό outlook αντικατοπτρίζει τα αυξημένα ρίσκα για το πιστωτικό προφίλ της χώρας ως αποτέλεσμα των υψηλού και αυξανόμενου δημόσιου χρέους», αναφέρει ο Andrew Colquhoun, επικεφαλής των αξιολογήσεων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Η προσοχή των επενδυτών πλέον στρέφεται στην ανεπίσημη Σύνοδο της ΕΕ την Τετάρτη με αντικείμενο την ανάπτυξη και τα ευρωομόλογα, αν και έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν θα ληφθούν τελικές αποφάσεις. Πάντως σήμερα ο ΟΟΣΑ στήριξε την προοπτική των ευρωομολόγων σε συνδυασμό με τη λήψη άλλων μέτρων. Πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ασκήσει και ο πρόεδρος της Γαλλίας Hollande, λαμβάνοντας την υποστήριξη της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρά τις σθεναρές αντιστάσεις που προβάλλει η Γερμανία.

Το ευρώ διαπραγματεύεται κάτω από τα 1,2800 δολάρια, ενώ το AUDUSD δεν κατάφερε να παραμείνει σε επίπεδα πάνω από το 0,9900. Η ισοτιμία USDJPY ενισχύθηκε στον απόηχο της υποβάθμισης της Ιαπωνίας φτάνοντας μέχρι και το 79,83.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: FXCM
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης