Από την Κένυα κατάγεται ο «Παγκόσμιος Επιχειρηματίας της Χρονιάς 2012» ο οποίος έλαβε σχετικό βραβείο από την Ernst & Young.

Πρόκειται για τον δρ. Τζέιμς Μουάνγκι (James Mwangi), διευθύνοντα σύμβουλο και γενικό διευθυντή της Equity Bank Limited στην Κένυα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο διαγωνισμό για την κατάκτηση του βραβείου συμμετείχαν 59 φιναλίστ από 51 χώρες που διεκδικούσαν τον τίτλο και είναι εκείνη που είχαν ήδη διακριθεί ως «Επιχειρηματίες της Χρονιάς» από την Ernst & Young στην χώρα τους.

Το βραβείο αποδόθηκε στην Κενυάτη διευθυντή της τράπεζας, διότι θεωρείται αρμόδιος για τη εκ διαμέτρου «μετάλλαξη» της Equity Bank από ένα ασήμαντο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σε μία εισηγμένη εμπορική τράπεζα.

Επίτευγμά του ήταν ακόμη η θέσπιση του στρατηγικού στόχου να αλλάξει η Equity Bank Limited τη ζωή και τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων δίνοντάς τους πρόσβαση σε σύγχρονες, ολοκληρωμένες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες οι οποίες μεγιστοποιούν τις ευκαιρίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσω του προγράμματος στρατηγικής κεφαλαιοποίησης, η τράπεζα μπόρεσε να προσελκύσει τη μεγαλύτερη ενιαία εισφορά κεφαλαίου στην ιστορία της Ανατολικής και Κεντρικής Αφρικής (Η.Π.Α. $ 180 εκατ.) από την Helios EB. Κατά τα οικονομικά έτη 2009 και 2010, ο κύκλος εργασιών της τράπεζας αυξήθηκε κατά 32% ενώ το ενεργητικό της κατά 42%.

Η τράπεζα, η οποία είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό πελατών και η μεγαλύτερη με πλειοψηφική αφρικανική συμμετοχή στην Ανατολική και Κεντρική Αφρική, δραστηριοποιείται περιφερειακά και στην Ουγκάντα, το Νότιο Σουδάν, τη Ρουάντα και την Τανζανία.

Το 2012 οι Financial Times συμπεριέλαβαν τον δρ Μουάνγκι τους 50 κορυφαίους ηγέτες επιχειρήσεων των αναδυόμενων οικονομιών.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης