Ικανοποιημένη δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την εξέλιξη των χρηματοδοτήσεων από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., επισημαίνοντας πως η υλοποίηση των προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020 έχει πλέον φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη.

Ειδικότερα, σε ειδική έκθεση που έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρεται ότι τον Οκτώβριο του 2017 είχε αναληφθεί περίπου το ήμισυ του προϋπολογισμού των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) για την περίοδο 2014-2020 για συγκεκριμένα έργα. Έως το τέλος του 2016, σχεδόν 793.500 επιχειρήσεις είχαν λάβει στήριξη από τα ταμεία και δημιουργήθηκαν περίπου 154.000 νέες θέσεις εργασίας. Αναφέρεται επίσης ότι 7,8 εκατ. άτομα έχουν ήδη επωφεληθεί από ενισχύσεις για την αναζήτηση εργασίας ή την ανάπτυξη δεξιοτήτων, ενώ βελτιώθηκε η βιοποικιλότητα 23,5 εκατ. εκταρίων γεωργικής γης. Συνολικά, έως το τέλος του 2016, επελέγησαν δύο εκατ. χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. έργα, δηλαδή ένα εκατ. περισσότερα απ’ ό,τι το προηγούμενο έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προβαίνοντας σε έναν πρώτο απολογισμό η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι οι προϋποθέσεις που τέθηκαν κατά το παρελθόν ως κριτήρια για τη χρηματοδότηση ενός έργου από τα ευρωπαϊκά ταμεία συνέβαλαν σε ένα καλύτερο περιβάλλον για επενδύσεις.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι τον Μάρτιο του 2017, μια πρώτη αξιολόγηση των νέων προϋποθέσεων για επιτυχείς επενδύσεις («εκ των προτέρων αιρεσιμότητες») έδειξε ότι αυτές αποδείχθηκαν ισχυρά κίνητρα για μεταρρυθμίσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων – συμμόρφωση με τη νομοθεσία για την ενεργειακή απόδοση ή τη νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις, προγραμματισμός των επενδύσεων για την καινοτομία, τις μεταφορές ή τις ψηφιακές τεχνολογίες.

Για τη μετά το 2020 περίοδο χρηματοδότησης προβλέπεται η περαιτέρω ενίσχυση της σύνδεσης μεταξύ των ταμείων της Ε.Ε. και της στήριξης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη-μέλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έκθεση αναφέρεται, επίσης, ότι τα κράτη-μέλη κάνουν όλο και μεγαλύτερη χρήση των δυνατοτήτων απλούστευσης του πλαισίου της πολιτικής συνοχής της περιόδου 2014-2020, δηλαδή διαδικτυακές διαδικασίες σχετικά με τη διαχείριση των κονδυλίων («ηλεκτρονική συνοχή»), απλοποίηση των διαδικασιών υποβολής αίτησης για τις επιχειρήσεις («ενιαία σημεία εισόδου») και απλούστεροι τρόποι για να ζητούν οι δικαιούχοι επιστροφές από την Ε.Ε.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, δήλωσε τέλος τα εξής: «Τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς μας. Βοηθούν τις οικονομίες μας να αναπτυχθούν και προωθούν τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καινοτομία στην Ευρώπη. Ο συνδυασμός των διαρθρωτικών ταμείων με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων επιτρέπει, επίσης, τη χρηματοδότηση έργων που ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο, είναι όμως ελπιδοφόρα. Προτρέπω τους φορείς υλοποίησης έργων να εξετάσουν τη δυνατότητα αυτή».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης