Κοντά στα χαμηλά επίπεδα εβδομάδας διαπραγματεύεται σήμερα η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, καθώς μια σειρά θεμάτων απασχολεί τους επενδυτές, όπως είναι η Ισπανία, η παγκόσμια ανάπτυξη, η Ελλάδα και η νομιμότητα γύρω από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το ευρώ ταλαντεύεται γύρω από τα 1,2900 δολάρια.

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι οι προοπτικές της Γερμανίας και της Ευρώπης είναι αβέβαιες και ότι η κρίση χρέους θα χρειαστεί αρκετό καιρό ακόμα μέχρι να αντιμετωπιστεί πλήρως. «Ακόμα επικρατεί δυσπιστία στις αγορές για το εάν οι χώρες της Ευρωζώνης θα καταφέρουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους μακροπρόθεσμα» δήλωσε σε συνέδριο που διοργανώνει η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών. Αναφορικά με τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης, τόνισε ότι τάσσεται υπέρ, αλλά χωρίς βιαστικές κινήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις σημερινές δημοπρασίες ομολόγων, η Ιταλία δανείστηκε 3,94 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία 24μηνων τίτλων με μηδενικό κουπόνι και σημαντική υποχώρηση στο κόστος δανεισμού στο 2,53%, στο χαμηλότερο επίπεδο από αντίστοιχη δημοπρασία του Μαρτίου. Νωρίτερα, η Ισπανία άντλησε 3,983 δισ. ευρώ από τη δημοπρασία έντοκων γραμματίων 3μηνης και 6μηνης διάρκειας, με μεγαλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τις αντίστοιχες προηγούμενες.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P «έκοψε» σήμερα τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη για το 2012 σε συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,8% από το -0,7% και για το 2013 σε μηδενική ανάπτυξη από ανάπτυξη 0,3%.

Επίσης, ο οίκος ανέφερε ότι η πρωτοβουλία της Τράπεζας της Ελβετίας να «φρενάρει» την άνοδο του ελβετικού φράγκου προκάλεσε ανακύκλωση κεφαλαίων από την περιφέρεια της Ευρωζώνης προς τον «πυρήνα», επιδεινώνοντας τις αποκλίσεις στις συνθήκες των χρηματοοικονομικών αγορών. Μάλιστα, εκτιμά ότι η τράπεζα SNB αγόρασε περίπου 80 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα που εκδόθηκαν από τις χώρες του «πυρήνα», Γερμανία και Γαλλία, Ολλανδία, Φινλανδία και Αυστρία τους πρώτους επτά μήνες του 2012 και προσθέτει ότι οι αγορές ομολόγων αντιστοιχούν στο περίπου 48% των συνολικών ετήσιων ελλειμμάτων όλων των χωρών του «πυρήνα» για το 2012, πάνω από το 9% για το 2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κατά την άποψή μας, αυτό συνέβαλε στη μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα αυτών των κρατών το 2012» επισημαίνει ο οίκος.

Πηγή: FXCM
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης