Στα 200 εκατ. ευρώ υπολογίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών την απώλεια εσόδων μετά τις προσαρμογές στο νέο φόρο επί των ακινήτων (ΕΤΗΔΕ). Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η “τρύπα” θα καλυφθεί από διεύρυνση της φορολογικής βάσης σε ακίνητα εκτός σχεδίου, από όσα νοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο αλλά και από όσο βρίσκονται σε δήμους που δεν επιβάλλουν το φόρο.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στη σημερινή συνάντηση των αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έγινε μια πλήρη ενημέρωση για όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρθηκε θα υπάρχει μια ενιαία πρόταση σε όλα, κοινά διαμορφωμένη από την κυβέρνηση.

Ειδικότερα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σε ότι αφορά το ΕΤΗΔΕ, η πρόταση που θα συζητηθεί με την τρόικα είναι να ονομάζεται πλέον Ενιαίος Φόρος και να εμπεριέχει έναν μειωμένο συντελεστή ο οποίος σε σχέση με το ΕΤΗΔΕ θα επιφέρει μια απώλεια εσόδων της τάξης του 10% – 15%.

Η απώλεια αυτή στα έσοδα που εκτιμάται στα 200 εκ ευρώ θα καλυφθεί με τρεις τρόπους:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. Από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των δήμων.

2. Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΤΗΔΕ.

3. Από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ..

Και οι τρεις δράσεις μαζί θα αποφέρουν -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- στο δημόσιο περίπου 140 εκατομ. και τα υπόλοιπα 60 από τα 200 της απώλειας, θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που έχει το ΕΤΗΔΕ (και στο εξής ο Ενιαίος Φόρος) σε σχέση με αυτή ου υπολογίζει η τρόικα.

Επιπλέον, “θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε στο σύστημα και τα αγροτεμάχια”, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: capital

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης