Ύστερα από διαβουλεύσεις που διήρκησαν μία εβδομάδα, η τρόικα επέδωσε στην κυπριακή κυβέρνηση μία σειρά αναθεωρημένων προτάσεων, κείμενο το οποίο συγκρινόμενο με εκείνο του καλοκαιριού χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές ως σκληρότερο.

Μέσω των προτάσεων αυτών, η τρόικα ζητεί μέτρα εξοικονόμησης ύψους 1,2 δισ. ευρώ, αντί των 975 εκατ. που ζητούσε το καλοκαίρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θέτει θέμα 13ου μισθού από το 2013, αφού για το 2012 δεν διαφαίνεται υπογραφή του μνημονίου.

Επίσης τίθεται θέμα ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών με καθορισμένα χρονοδιαγράμματα, κατάργηση των εισφορών του κράτους για συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και διαγραφή του χρέους του προς το Ταμείο, που ξεπερνά τα επτά δισ. ευρώ.

Η τρόικα απαιτεί ακόμα από την κυπριακή κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο μείωση μισθών και συντάξεων, αποκοπές στο εφάπαξ σε συνδυασμό με τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και παραχώρηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής στο 50% το μέγιστο, μετά την επαναφορά της σε μια πενταετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν και οι διαπραγματεύσεις δεν φαίνεται να προχωρούν, οι τεχνοκράτες της τρόικας θα παρατείνουν κατά πάσα πιθανότητα την παραμονή τους στην Λευκωσία έως τα μέσα της προσεχούς εβδομάδας.
Η πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκο Δημητριάδη.

Πληροφορίες από πηγές του ΔΗΣΥ αναφέρουν ότι υπήρξε οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως πρέπει να γίνουν όλες οι δυνατές ενέργειες για να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα και στην ανάγκη για υπογραφή μνημονίου.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Με πληροφορίες από το ΑΟΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης