Κλιμακωτή αποκοπή του 13ου μισθού εισηγήθηκε την Πέμπτη ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, κατά την πρωινή σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι διατυπώνονται διάφορες σκέψεις και διευκρίνισε ότι υπάρχει πλήρης κατανόηση των δύσκολων στιγμών που περνά η κυπριακή κοινωνία, τονίζοντας τη σημασία της αλληλεγγύης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε, δε, ότι εξετάζονται τα μέτρα που θα εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια των γιορτών και ότι η Βουλή θα καταλήξει σε αποφάσεις σε συνεννόηση με την κυβέρνηση.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι αυτό που συζητήθηκε στη σύσκεψη αρχηγών είναι να βρεθεί τρόπος ώστε να στηριχθούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του έπειτα από την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο γ.γ. του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε πως η συγκεκριμένη εισήγηση τέθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής και με τη σειρά τους οι Οικολόγοι πρότειναν να γίνει η περικοπή και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν, εν όψει των Χριστουγέννων, να διατεθούν ως έκτακτο επίδομα στις δικαιούχες πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως είπε, το ποσό που αναμένεται να συγκεντρωθεί υπολογίζεται να είναι ύψους πέντε με έξι εκατομμυρίων, σημειώνοντας πως το ποσοστό που θα αποκοπεί από τον 13ο μισθό θα είναι αντίστοιχο αυτού που αποκόπτεται από τους 12 μισθούς του χρόνου, δηλαδή 3% κλιμακωτά.

«Επειδή πρέπει κάποτε να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις, με την ευκαιρία μιας πολύ καλής εισήγησης, που τέθηκε από μέρους του προέδρου της Βουλής, για έκτακτη αποκοπή στον 13ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων, για ειδικούς λόγους και για να μη συμβεί ό,τι συνέβη με την έκτακτη αποκοπή, για τους εποχικούς, που τα έκοψε η Βουλή και φέτος θα κοπούν ξανά στον νέο προϋπολογισμό και δεν θα πάνε στους εποχικούς, εμείς προτείναμε να γίνει αυτή η περικοπή και τα λεφτά αυτά, λόγω των Χριστουγέννων, να πάνε ως έκτακτο επίδομα στις δικαιούχες πολύτεκνες οικογένειες και μονογονεϊκές» ανέφερε.

Πρόσθεσε πως τα κόμματα προβληματίζονται και τέθηκαν προτάσεις για πιο μόνιμες και πιο ολοκληρωμένες λύσεις, σημειώνοντας πως επανήλθε στην επιφάνεια το θέμα του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Ωστόσο, σημείωσε ότι «επειδή το πράγμα επείγει και μπορούμε να δώσουμε μια ελπίδα και ένα χαμόγελο στα παιδιά των πολύτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών, εν όψει των Χριστουγέννων, μπορούμε να προχωρήσουμε σε πρώτο στάδιο σε αυτό το μέτρο».

Επίσης, ο κ. Περδίκης ανέφερε πως ο πρόεδρος της Βουλής προτείνει την κλιμακωτή αποκοπή και τα χρήματα να πάνε στους μακροχρόνια ανέργους, ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι ακόμη υπό συζήτηση για το πού θα διατεθούν.

Πηγή: nomisma.cy
Eπιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης