Του Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα βήμα μπρος κάνει η κυβέρνηση στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων που φαίνεται ότι έχει βάλει «νερό στο κρασί» της σχετικά με τις προεκλογικές θέσεις της για το ζήτημα.

Έτσι, το σχέδιο που φαίνεται να είναι επικρατέστερο για την παραχώρηση στο σχήμα Fraport-Slentel των 14 περιφερειακών αεροδρομίων είναι η τοποθέτηση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας που θα συσταθεί ενός μέλους που θα εκπροσωπεί το Δημόσιο. Με τον τρόπο αυτό, θα εξασφαλίζεται η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς εάν επιλεγόταν η «λύση» της απόκτησης ποσοστού από το κράτος, το τίμημα ύψους 1,2 δις ευρώ θα έπρεπε να μειωθεί.

Ένα βήμα μπρος κάνει η κυβέρνηση στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεωνΠριν από μερικές ημέρες, ο επικεφαλής της Fraport Στέφαν Σούλτε συναντήθηκε με τον κ. Σταθάκη, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες διαρροές στο Reuters η κυβέρνηση επιδιώκει να μειώσει σε επτά τον αριθμό των προς παραχώρηση αερολιμένων και να αποκτήσει μερίδιο στο σχήμα. Ωστόσο, τελικά, αυτό θα φανεί στην πράξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της προσφοράς της, η κοινοπραξία Fraport-Slentel θα καταβάλει εφάπαξ τίμημα ύψους 1,234 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση, μίσθωμα ύψους 22,9 εκατ. ευρώ και ποσό που αντιστοιχεί στο 28,6% του Ebitda.

Ακόμη το συνολικό ποσό που θα καταβάλει στο Δημόσιο για τα 40 έτη παραχώρησης είναι 10,048 δισ. ευρώ, έναντι 7,258 δισ. ευρώ της επόμενης προσφοράς (+ 2,79 δισ. ευρώ).

ΟΛΠ

Επίσης, κανονικά προχωράει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Cosco για την αλλαγή των όρων της σύμβασης, σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Η αποκρατικοποίηση αφορά την πώληση πλειοψηφικού μεριδίου (μεταξύ 51% και 67%) της εισηγμένης εταιρείας με την κυβέρνηση να επιδιώκει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη.

Η κυβέρνηση καλείται σήμερα, στο πλαίσιο του συνόλου των διαπραγματεύσεων και των ανοιγμάτων που έχει κάνει, να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο και να αλλάξει ριζικά τους όρους της σύμβασης σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την COSCO και επιμένουμε σε μια συνολική διαχείριση του λιμανιού του Πειραιά που θα διενεργείται υπό την σκεπή του δημοσίου για να διασφαλίσουμε πλήρως τα συμφέροντα της χώρας» δήλωσε χθες ο κ. Σταθάκης.

Ελληνικό

Όσον αφορά το «φιλέτο» της Νότιας Αττικής, παρά τις αντίθετες, κατά καιρούς, διαβεβαιώσεις η κυβέρνηση δεν έχει αναστείλει την ιδιωτικοποίηση, ενώ αναμένεται να συναντηθεί με τους επενδύτες τις επόμενες μέρες.

Η εταιρεία Lamda Development υπέγραψε τον Νοέμβριο του 2014 με το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων τη σύμβαση παραχώρησης της έκτασης, καταβάλλοντας εγγυητική επιστολή ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Έκτοτε, “τρέχει” η διετία εντός της οποίας θα πρέπει να πληρωθούν οι αναβλητικές αιρέσεις. Σύμφωνα, δηλαδή, με τη σύμβαση, μέσα σε δύο χρόνια, το Δημόσιο θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει συγκεκριμένα διαβήματα (έκδοση πρ. διατάγματος του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ), των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή του ΣΟΑ και τη διενέργεια ανεξάρτητου δημόσιου διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας καζίνο). Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία προχωρεί στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών (συγκοινωνιακών κτλ) για την ανάπλαση της έκτασης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης