«Μη αγαπητός ηγεμόνας» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην εφημερίδα «Der Tagesspiegel», το οποίο αναφέρεται στον ρόλο της Γερμανίας στη διάσωση της Κύπρου και στην εντεινόμενη κριτική που ασκείται από τις υπόλοιπες χώρες. Κύκλοι του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών – τους οποίους επικαλείται η γερμανική εφημερίδα – επισημαίνουν: «Μετά το δράμα για τη διάσωση της Κύπρου, που αποκάλυψε μια νέα ποιότητα στη μάχη κατά της κρίσης, είναι σαφές ότι η Γερμανία βρίσκεται όχι απλώς στο επίκεντρο της προσοχής, αλλά εν μέσω διασταυρούμενων πυρών».

Παρόλο που παρόντες στις διαπραγματεύσεις ήταν πολλοί, «όλα τα βλέμματα στην Ευρωζώνη στρέφονται στη Μέρκελ, η οποία υποτίθεται ότι φέρει την κύρια ευθύνη για τα δραστικά μέτρα μείωσης του τραπεζικού τομέα της Κύπρου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γερμανική κυβέρνηση διαπιστώνει ότι η κατάσταση είναι πλέον εκρηκτική και ως παράδειγμα για το πόσο εύκολα μπορεί να οξυνθεί η κατάσταση αναφέρεται η άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υποτιθέμενου «εκβιασμού» από τους πιστωτές. Για αυτόν τον λόγο, προτεραιότητα της κυβέρνησης της Γερμανίας είναι να καταστεί σαφές ότι δεν πρόκειται για «γερμανική εμμονή».

Το δίδαγμα της Κύπρου

Το άνοιγμα των κυπριακών τραπεζών έπειτα από 12 ημέρες σχολιάζει η αυστριακή «Der Standard» παρατηρώντας: «Τελικά δεν έγινε τίποτε κακό. Οι κυπριακές τράπεζες άνοιξαν εκ νέου και ο πολυαναμενόμενος πανικός δεν σημειώθηκε. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι προειδοποιήσεις πολλών οικονομολόγων, που “έβλεπαν” έξοδο της Κύπριου από την Ευρωζώνη και Bank Run στις τράπεζες της Ιταλίας και της Ισπανίας. Υπάρχει ένα πραγματικό δίδαγμα από την ειδική περίπτωση της Κύπρου. Και αυτό είναι ότι οι πιστωτές – και σε αυτούς υπολογίζονται και οι καταθέτες – δεν μπορούν να απομονωθούν από την οικονομική πραγματικότητα».

Πηγή: Deutsche Welle
Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης