Μήνυση κατά της HSBC κατέθεσε πρώην εργαζόμενος της τράπεζας, ο οποίος υποστηρίζει πως απολύθηκε αδίκως με τη αιτιολογία ότι απέστειλε απόρρητα δεδομένα πελατών στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου.

Ο Ben Lazimy φέρεται το 2010 να έστειλε 1.400 σελίδες υπολογιστικών φύλλων που περιείχαν όλες τις μεταφορές μετοχών της τράπεζας και περιελάμβαναν στοιχεία πελατών, όπως επεσήμανε η δικηγόρος της HSBC, Clarisse Lebigot ενώπιον δικαστηρίου στο Παρίσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα στοιχεία ήταν εμπιστευτικά και κομβικά για την εταιρεία» είπε η Lebigot, χαρακτηρίζοντας «παράλογη» της αξίωση 2,3 εκατ. ευρώ από κάποιον, ο οποίος εργάστηκε στην εταιρεία για λιγότερα από έξι χρόνια.

Από την πλευρά της, η δικηγόρος του Lazimy, Jamila El Berry, ανέφερε πως το περιστατικό με το e-mail ήταν «μια δικαιολογία» για να τον απολύσει η HSBC που συνάδει, μάλιστα, και με τα προβλήματα που αντιμετώπισε, αφού αρνήθηκε να μετακινηθεί από το Παρίσι στο Λονδίνο, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Μάλιστα, όπως είπε η ίδια, και άλλοι traders που αρνήθηκαν να μετακινηθούν στο Λονδίνο, δέχθηκαν πιέσεις από την τράπεζα.

Όπως σημείωσε, ακόμη, η El Berry, ο πελάτης της δεν παραβίασε το επαγγελματικό απόρρητο, καθώς το αρχείο δεν βρέθηκε ποτέ σε «ξένα χέρια». Το επίμαχο υπολογιστικό φύλλο ήταν ευρέως διαθέσιμο, εντός της τράπεζας – συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των ασκούμενων – ενώ οι εισαγγελείς απέρριψαν την καταγγελία της HSBC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειωτέον πως οι τράπεζες βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση σε ό,τι αφορά στην προστασία των δεδομένων τους, μετά από σοβαρές κυβερνο-επιθέσεις σε βάρος της JP Morgan και της HSBC που οδήγησαν στην απώλεια αρχείων εκατομμυρίων πελατών. Ένας από τους πιο σοβαρούς κινδύνους προέρχεται από το σκέλος των εργαζομένων, οι οποίοι, άθελά τους, μπορεί να μεταφέρουν κάποιον ιό ή να έχουν πέσει θύματα εκβιασμού για να βοηθήσουν σε ενδεχόμενη κυβερνο-επίθεση.

Άλλωστε, ειδικά η HSBC είναι ιδιαιτέρως «ευαίσθητη» αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, μετά από την υπόθεση με τον πρώην εργαζόμενό της Herve Falciani, ο οποίος χρησιμοποίησε στοιχεία πελατών προκειμένου να αποδείξει πως η μονάδα ιδιωτικής τραπεζικής στη Γενεύη βοηθούσε στην φοροαποφυγή πελατών του εξωτερικού.

Πάντως, εκπρόσωπος της HSBC στο Παρίσι αρνήθηκε να σχολιάσει.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης