Η Ουκρανία μείωσε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία τον Φεβρουάριο εξαιτίας των ήπιων καιρικών συνθηκών και θεμάτων πληρωμής του φυσικού αερίου, όπως δήλωσε σήμερα ο προσωρινός υπουργός Ενέργειας της χώρας, Έντουαρντ Σταβίτσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων “Itar-Tass”.

Η ουκρανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Naftogaz μείωσε δραστικά τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Gazprom στα 28 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ημερησίως από τις 24 Φεβρουαρίου από τα 147 εκατομμύρια, δήλωσαν χθες πηγές της ρωσικής βιομηχανίας. Οι πηγές διευκρίνισαν ότι η μείωση των εισαγωγών από τη Naftogaz ξεκίνησε σταδιακά από την 1η Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κρίση στην Ουκρανία, η οποία κατέληξε στην ανατροπή του προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, και την ανάληψη της εξουσίας από την αντιπολίτευση, τροφοδότησε την ανησυχία μήπως η Μόσχα χρησιμοποιήσει τη διέλευση του φυσικού αερίου και τις τιμές ως μοχλό πίεσης προς τη γείτονά του.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, άφησε να εννοηθεί ότι οι τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες μειώθηκαν στο πλαίσιο συμφωνίας τον Δεκέμβριο, είναι πιθανόν να αυξηθούν. Η Ουκρανία καταναλώνει περί τα 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και περισσότερο από το ήμισυ εισάγεται από τη Ρωσία.

Η Gazprom εξήγαγε 161,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον περασμένο χρόνο. Εκπρόσωπος της Gazprom αρνήθηκε να σχολιάσει τον όγκο των εισαγωγών της Naftogaz, όμως διαβεβαίωσε ότι η διέλευση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη δεν έχει επηρεασθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον Δεκέμβριο, η Ρωσία συμφώνησε να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου για το Κίεβο στα 268,50 δολάρια ανά 1000 κυβικά μέτρα, μία μείωση της τιμής κατά το 1/3 από 400 δολάρια που πλήρωνε η Ουκρανία από το 2009. Η συμφωνία προβλέπει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου επανεξετάζονται κάθε τρίμηνο.

Ο προσωρινός υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Έντουαρντ Σταβίτσκι, δήλωσε προχθές ότι το Κίεβο κατέβαλε μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 1,68 δισεκατομμύρια δολάρια του χρέους της για το φυσικό αέριο στη Ρωσία που ανέρχεται σε 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια για το 2013 και 2014.

Η τελευταία διένεξη ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία για τις τιμές του φυσικού αερίου το 2009 είχε προκαλέσει ελλείψεις στην Ευρώπη.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης