Toυ Κώστα Ιερίδη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ώρα που η κατάσταση στην ελληνική οικονομία είναι ασφυκτική, με την κυβέρνηση να αντλεί χρήματα από κρατικούς φορείς για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, η εφημερίδα New York Times αποκαλύπτει μυστική συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με τον Lee C. Buchheit.

Αν και το ραντεβού προσέλκυσε σχετικά μικρό ενδιαφέρον από τα ΜΜΕ, συγκριτικά με τις επαφές του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Μάριο Ντράγκι, ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει την εν λόγω συνάντηση ως «εξαιρετικά κρίσιμη».

«Καθώς η Ελλάδα πασχίζει να βρει λύση στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, η συνάντηση υποδηλώνει ότι η Αθήνα ενδέχεται να διατηρεί ακόμα ελπίδες για αναδιάρθρωση του χρέους της που αγγίζει τα 303 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει το άρθρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιος είναι ο γκουρού της αναδιάρθρωσης χρέους

Ο 64 ετών Lee C. Buchheit είναι συνεργάτης του δικηγορικού ομίλου «Cleary Gottlieb Steen & Hamilton» με γραφεία, μεταξύ άλλων, σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Ρώμη, Μπουένος Άιρες, Ουάσινγκτον, Μόσχα, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη και είχε χειριστεί το 2012 την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ακόμη έχει χειριστεί την αναδιάρθρωση χρέους πολυάριθμων χωρών της Λατινικής Αμερικής, του Ιράκ και της Ισλανδίας.

Εξειδικεύεται σε υποθέσεις διαχείρισης χρέους και ιδιωτικοποιήσεις, ενώ έχει συγγράψει βιβλία στον τομέα του διεθνούς δικαίου, έχει διδάξει στη Σχολή Διεθνών και Διπλωματικών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στο Πανεπιστήμιο Chuo της Ιαπωνίας, στο Harvard και στη σχολή εμπορικού δικαίου του Λονδίνου.

Τον Αύγουστο του 2011 σε 27 σελίδων άρθρο του ανέφερε ότι η Ελλάδα με αναλογία χρέους προς ΑΕΠ 150% ίσως και να μπορούσε να αποφύγει την αναδιάρθρωση χρέους ίσως και όχι. Ουσιαστικά, στο άρθρο εκείνο, που είχε προηγηθεί της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012, εξέταζε πώς θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει η Ελλάδα το χρέος της, εάν δεν καταφέρει να βγει στις αγορές.

Το άρθρο του Lee C. Buchheit

To άρθρο των NYT

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης