Δυσμενώς αποτιμά ο οίκος Moody’s τις επιπτώσεις της διαμάχης ΔΝΤ-ESM για το ελληνικό πρόγραμμα, αξιολογώντας τις εξελίξεις ως πιστωτικά αρνητικές για την αξιολόγηση της χώρας (Caa3).

«Η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών ενέχει πολυάριθμους κινδύνους για την Ελλάδα» αναφέρει και εκτιμά ότι θέτει περαιτέρω πίεση στην ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτά τα μέτρα, εξηγεί ο Moody’s, αφορούν στην εργασιακή μεταρρύθμιση, τη μείωση του αφορολόγητου και τη διαμόρφωση ενός νομικού πλαισίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, παρότι θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση θα καταφέρει να εφαρμόσει τα απαιτούμενα μέτρα, προειδοποιεί για τον αυξανόμενο κίνδυνο πρόωρων εκλογών, επικαλούμενος το υψηλό πολιτικό κόστος των μέτρων και την οριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή.

«Οι πρόωρες εκλογές ενδεχομένως θα οδηγήσουν σε μία καινούργια κυβέρνηση, η οποία θα είναι πιο φιλική στις μεταρρυθμίσεις» προσθέτει, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα πλήξει σημαντικά την ελληνική οικονομία, εξαλείφοντας τα οφέλη της πρόσφατης ανάκαμψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης