Κατά τη διάρκεια διήμερης διάσκεψης στην πόλη του Βατικανού, ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τα υψηλόβαθμα στελέχη των πετρελαϊκών εταιρειών να μεταβούν στην καθαρή ενέργεια, καθώς η κλιματική αλλαγή συνεχίζει να απειλεί τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

«Ο πολιτισμός απαιτεί ενέργεια, αλλά η χρήση ενέργειας δεν πρέπει να καταστρέψει τον πολιτισμό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πάπας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο συνέδριο συμμετείχαν ειδικοί, επενδυτές και στελέχη της βιομηχανίας πετρελαίου που υποστηρίζουν την άποψη της επιστημονικής κοινότητας για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Στους 50 συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονταν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της ExxonMobil, της BP και της Equinor (πρώην Statoil), Ντάρεν Γουντς, Μπομπ Ντάντλι και Έλνταρ Σέτρε, αντίστοιχα.

Ο πάπας Φραγκίσκος δήλωσε επίσης ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι οι αναζητήσεις για νέα αποθέματα ορυκτών καυσίμων συνεχίζονται και επισήμανε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

«Γνωρίζουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι αλληλένδετες. Αν θέλουμε να εξαλείψουμε τη φτώχεια και την πείνα, τότε το περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι χωρίς ηλεκτρική ενέργεια σήμερα πρέπει να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτήν. Αλλά αυτή η ενέργεια θα πρέπει επίσης να είναι καθαρή, με τη μείωση της συστηματικής χρήσης των ορυκτών καυσίμων. Η επιθυμία μας να εξασφαλίσουμε ενέργεια για όλους δεν πρέπει να οδηγήσει στην ανεπιθύμητη επίδραση ενός κύματος ακραίων κλιματικών αλλαγών λόγω της καταστροφικής αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών, των σκληρότερων περιβαλλόντων και των αυξημένων επιπέδων φτώχειας», πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο παπάς κάλεσε τους παρευρισκόμενους να αποτελέσουν τον πυρήνα των ηγετών «που οραματίζονται την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση με τρόπο που θα λαμβάνει υπ’ όψιν όλους τους λαούς της Γης, καθώς και τις μελλοντικές γενιές και όλα τα είδη και τα οικοσυστήματα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης