Σε ομιλία της στην Λευκωσία της Κύπρου για το ζήτημα της οικονομικής κρίσης, η πρώην επίτροπος και υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου «η έξοδος από την κρίση είναι ένα τιτάνιο έργο. Θέλει ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες και όραμα που θα τους συστρατεύσει σε μια εθνική αποστολή».
Μαζί της ήταν ο Κύπριος νομπελίστας Χριστόφορο Πισσαρίδη. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν «Η Κρίση ως Μάθημα για το Μέλλον».

Η Ελλάδα χρειάζεται «την Εθνική Ελλάδος και η Κύπρος την Εθνική Κύπρου», είπε χαρακτηριστικά η κ. Διαμαντοπούλου και πρόσθεσε ότι για άλλη μια φορά στη μακρά ιστορία του ελληνισμού χρειάζεται αυταπάρνηση, υπέρβαση του κομματικού συμφέροντος και συνεργασία για την επίτευξη του εθνικού στόχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφαρμογή των όρων του ελληνικού Μνημονίου πρέπει να αποτελέσει μέρος ενός εθνικού σχεδίου, επεσήμανε η πρώην υπουργός, η οποία εισηγήθηκε τη σύσταση Συμβουλίου παρά τω Πρωθυπουργώ με τους επιφανέστερους Έλληνες και ξένους για θέματα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, χωρίς κομματική χροιά και προστατευμένο από τις παθογένειες του συστήματος.

Επίσης, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι θεωρεί αναγκαίο ένα άμεσο σχέδιο ανάταξης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής, όπως υπογράμμισε:

1. Εμπέδωση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης, κλίμα πολιτικής συνεννόησης που παραπέμπει σε μακροχρόνια πολιτική σταθερότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Ενεργοποίηση των ώριμων μεγάλων έργων με επαναφορά του καθεστώτος των ολυμπιακών αγώνων.

3. Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας που καλπάζει.

4. Δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα προτεραιοτήτων.

5. Πρόγραμμα για την αποκατάσταση των συνθηκών υγιούς ρευστότητας στην αγορά, βελτιώνοντας τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, των επενδύσεων και μειώνοντας τα επιτόκια χορηγήσεων. Απαιτείται, συμπλήρωσε, επειγόντως σχέδιο για τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος προς όφελος της οικονομίας το οποίο δεν μπορεί να εξαντλείται στη συγχώνευση των τραπεζών.

6. Ανάδειξη της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας ως οριζόντια προτεραιότητα σε όλες τις παραπάνω επιλογές και επένδυση στους καινοτόμους και διακεκριμένους Έλληνες, οι οποίοι πρέπει να προβληθούν ως πρότυπα για την ελληνική νεολαία.

7. Εθνική ταυτότητα – Εθνική περηφάνια.

Το κυπριακό πολιτικό σύστημα, είπε, μπορεί να δεχθεί δωρεάν μαθήματα, πολύτιμα από τα λάθη και τις αστοχίες κυρίως των προεκλογικών περιόδων στην Ελλάδα, που επικρατούσε «το κεκτημένο της πλάνης».

Παράλληλα, η κ. Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι είναι σαφές ότι η ελληνική κρίση επηρέασε άμεσα τις κυπριακές τράπεζες. Πρόσθεσε ότι στην Κύπρο, όπως και στην Ιρλανδία, η κρίση ξεκινάει κυρίως από το τραπεζικό σύστημα.

Ο νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης στην ομιλία του επεσήμανε ότι το πραγματικό δράμα της σημερινής κρίσης δεν είναι στις τράπεζες, αλλά στα νοικοκυριά που δεν έχουν να φάνε λόγω της ανεργίας και στα εκατομμύρια νέων που δεν έχουν ακόμα δοκιμάσει την πρώτη τους δουλειά.

Το πρώτο μάθημα, που οικονομολόγοι και πολιτικοί όλων των τάξεων φαίνεται να έχουν δεχτεί, είναι, ανέφερε, πως τα μεγάλα κρατικά χρέη πρέπει να καταπολεμηθούν, γιατί δεν επιτρέπουν την οικονομική ανάπτυξη. Ο καλύτερος δρόμος για οικονομική ανάπτυξη είναι μια εξ αποστάσεως συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, υπέδειξε.

Σύμφωνα με τον κ. Πισσαρίδη, μια οικονομία που ατροφεί, αφού δεν έχει τη δυνατότητα να συναγωνιστεί με επιτυχία στις διεθνείς αγορές, και γυρίζει είτε προς την παρανομία (ρουσφέτι, φοροδιαφυγή, μαύρη αγορά) είτε προς την απομόνωση, τον εγκλωβισμό και την υποχώρηση του βιοτικού επιπέδου του λαού, δεν αρμόζει για την Ελλάδα και την Κύπρο. «Σας βεβαιώ πως ούτε και οι τροϊκανοί το επιθυμούν» συμπλήρωσε. Χρέος στα επίπεδα του 140% και πάνω του ετήσιου εθνικού προϊόντος, σημείωσε ο Κύπριος νομπελίστας, δεν θεωρείται συναφές με σταθερή οικονομική ανάπτυξη.

Υποστήριξε ότι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα πρέπει να υπάρξει επιμονή στην καθυστέρηση των μέτρων λιτότητας, για να δοθεί περισσότερος χρόνος στις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να φέρουν αποτελέσματα, και δεύτερο, στην εξαίρεση επενδυτικών μέτρων από τα μέτρα λιτότητας.

Ο κ. Πισσαρίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως, αφού το Δημόσιο εγγυηθεί το εισόδημα του ανέργου ή και του χαμηλά αμειβόμενου εργάτη με ένα σύγχρονο σύστημα φορολογίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, οι θέσεις εργασίας θα πολλαπλασιαστούν, τα κίνητρα για μετεκπαίδευση θα μεγιστοποιηθούν και η παραγωγικότητα και η ανάπτυξη θα ανθήσουν. «Άλλη λύση δεν υπάρχει που να μπορεί να φέρει ανάπτυξη στη χώρα μας», κατέληξε.

Τη συζήτηση διοργάνωσαν ο Όμιλος Πολιτικού Εκσυγχρονισμού της Κοινωνίας (ΟΠΕΚ) και το Κυπριακό Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης