Σε έκθεση της η Credit Suisse εκτιμά πως οι εξελίξεις στην Κύπρο αναμένεται να έχουν οικονομικές αλλά και πολιτικές επιπτώσεις στην Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι στο οικονομικό επίπεδο, το κούρεμα στα κεφάλαια των ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και οι εμπορικοί δεσμοί με την Κύπρο είναι πιθανό να ασκήσουν πιέσεις στην οικονομία της Ελλάδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αντίκτυπος στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι πολύ μεγάλος, πιθανότατα λιγότερο από 1% του ΑΕΠ, σημειώνει η Credit Suisse, ωστόσο προσθέτει πως ενδέχεται να καταστήσει πιο δύσκολη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Σύμφωνα με την Credit Suisse, μεγαλύτερο πρόβλημα θα αποτελούσε αν τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο πυροδοτούσαν εκ νέου μια φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, τότε οι επιπτώσεις στην ανάπτυξη θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες.

Στο πολιτικό μέτωπο, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι το πλήγμα στην εμπιστοσύνη και μια βαθύτερη ύφεση εξαιτίας της Κύπρου θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης και να θέσουν και πάλι σε κίνδυνο τη σταθερότητά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι εξελίξεις στην Κύπρο να ενισχύσουν το αντιμνημονιακό αίσθημα στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να δοθεί περαιτέρω ώθηση στα «λαϊκιστικά κόμματα της αντιπολίτευσης» και να δυσκολέψει η εφαρμογή του προγράμματος.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Κοντός

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης