Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν με βραδύτερο ρυθμό στις περισσότερες από τις μεγάλες οικονομίες παγκοσμίως τον Ιούλιο, καθώς οι τιμές ενέργειας υποχώρησαν, αποτυπώνοντας την υποτονική ανάπτυξη στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του έτους.

Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός στα 34 κράτη-μέλη του υποχώρησε στο 1,9% τον Ιούλιο από το 2,1% τον Ιούνιο, ενώ ο πληθωρισμός στις G20 υποχώρησε στο 2,8% από το 2,9%. Η G20 αντιστοιχεί στο 90% της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού αποτυπώνει μια απογοητευτική επίδοση της παγκόσμιας οικονομίας στο α΄ μισό του 2014. Ενώ η οικονομική ανάπτυξη σε τριμηνιαία βάση στα κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ ανέκαμψε στο 0,4% στο τρίμηνο μέχρι τον Ιούνιο από το 0,2% στην προηγούμενη περίοδο, το ποσοστό ήταν χαμηλότερο σε σχέση με την αύξηση που καταγράφθηκε σε κάθε ένα από τα τέσσερα τρίμηνα του 2013.

Οι περισσότερες μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες, βίωσαν μια πτώση του πληθωρισμού καθώς οι ενεργειακές τιμές αυξήθηκαν με βραδύ ρυθμό, κατά 2,3% στο δωδεκάμηνο μέχρι τον Ιούλιο, έναντι του 3,1% στο 12μηνο μέχρι τον Ιούνιο.

Αλλά μόνο στην Ευρώπη έχουν συμβάλλει οι χαμηλές τιμές ενέργειας και τροφίμων στα πολύ ποσοστά πληθωρισμού, και σε έναν μεγάλο αριθμό κρατών, στις τιμές καταναλωτή που είναι χαμηλότερες από ό,τι ήταν πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, έξι μέλη του κατέγραψαν πτώση των τιμών στο 12μηνο μέχρι τον Ιούλιο, και όλα τα κράτη-μέλη ήταν στην Ευρώπη: Οι Εσθονία, Ελλάδα, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Ισπανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τις 18 χώρες της ευρωζώνης, οι τιμές τροφίμων υποχώρησαν κατά 1% στο 12μηνο μέχρι τον Ιούλιο, ενώ στις ΗΠΑ, αυξήθηκαν κατά 2,7%. Στην ίδια περίοδο, οι τιμές ενέργειας της ευρωζώνης επίσης υποχώρησαν κατά 1%, ενώ στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2,6%.

Αν και οι τιμές άλλων αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν με μικρότερο ρυθμό στην ευρωζώνη από οπουδήποτε αλλού, η απόκλιση ήταν λιγότερο αξιοσημείωτη από ό,τι για τα τρόφιμα και την ενέργεια. Ενώ ο «δομικός» δείκτης πληθωρισμού, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές τροφίμων και ενέργειας ήταν 1,9% στις ΗΠΑ, στη νομισματική ένωση διαμορφώθηκε στο 0,8%.

Όταν ο πληθωρισμός είναι χαμηλός, οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά ακόμη και οι κυβερνήσεις συναντούν μεγαλύτερες δυσκολίες στην προσπάθεια μείωσης του χρέους των, ένα ιδιαίτερα πρόβλημα για μεγάλο αριθμό χωρών της ευρωζώνης.

Όταν οι αρχές αρχίσουν να υποχωρούν, οι καταναλωτές μπορούν να ακυρώσουν αγορές με την προσδοκία ότι θα μπορέσουν να πετύχουν καλύτερες τιμές στο μέλλον. Αυτό μπορεί με τη σειρά του να αποδυναμώσει την οικονομική δραστηριότητα, και να δημιουργήσει περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις.

Μετά από τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ιαπωνία προκειμένου να βγει από μια μακρά περίοδο αποπληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες σε άλλες χώρες προσπαθούν να αποφύγουν μια παρόμοια «μάχη».

Ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι το ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού υποχώρησε στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και σε μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Ινδονησία, η Ρωσία, η Νότια Αφρική, και η Σαουδική Αραβία. Η Ινδία ήταν η μόνη μεγάλη οικονομία που κατέγραψε άνοδο του πληθωρισμού, στο 7,2% από το 6,5%.

Πηγή: Dow Jones Newswires

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης