«Το κούρεμα του χρέους είναι αναπόφευκτο, διότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να εξοφλήσει τα χρέη της» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Όσκαρ Λαφοντέν, πρώην ηγέτης του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

«Αυτό το κούρεμα πρέπει φυσικά να γίνει αντικείμενο διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Υπάρχουν μάλιστα ιστορικά παραδείγματα, όπως είναι η συμφωνία του Λονδίνου του 1953 με την οποία ”κουρεύτηκε” μεταπολεμικά το χρέος της Γερμανίας» σημειώνει ο κ. Λαφοντέν και προσθέτει: «Πρέπει το ”κούρεμα” να είναι υπολογισμένο έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να είναι σε θέση, όταν αναπτυχθεί ξανά, να μπορεί να εξυπηρετήσει το υπόλοιπο χρέος της. Μόνο το ”κούρεμα” δεν θα είναι αρκετό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γερμανός πολιτικός αναμένεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη για να μετάσχει σε ημερίδα με θέμα «Ποιο είναι το μέλλον της Ευρώπης», την οποία διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνών Κοινωνικής και Οικονομικής Πολιτικής (EReNSEP).

Ο κ. Λαφοντέν εκτιμά ότι «η πολιτική της λιτότητας έχει αποτύχει και αυτό ουδείς μπορεί να το αμφισβητεί. Η ελπίδα, η πεποίθηση ότι μπορεί κάποιος να δώσει ώθηση στην οικονομία με το να περικόπτει τα εισοδήματα, τους μισθούς, τις συντάξεις ή τις κρατικές δαπάνες είναι μια ιδεολογική στενοκεφαλιά… Δυστυχώς οι διαφορές μεταξύ των διαφόρων χωρών στην Ευρώπη γίνονται τα τελευταία χρόνια μεγαλύτερες. Η Ευρώπη κινδυνεύει να καταρρεύσει. Η κύρια αιτία είναι ο λανθασμένος σχεδιασμός της νομισματικής ένωσης. Χώρες με αδύναμη οικονομία χρειάζονται ένα αδύναμο νόμισμα, χώρες με ισχυρή οικονομία χρειάζονται ένα ισχυρό νόμισμα. Επειδή δεν τηρήθηκαν οι κανόνες χάνουν οι μεν, ενώ οι άλλοι, ιδίως η Γερμανία κερδίζουν. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει καλά μακροπρόθεσμα».

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης