Η βρετανική κυβέρνηση υπέβαλε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του προτεινόμενου φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, τον οποίο σκοπεύουν να επιβάλουν έντεκα κράτη της Ε.Ε., όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κινήσει νομική διαδικασία κατά της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βρετανός υπουργός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (TTF) θα πρέπει να εγκριθεί από τα μέλη της ευρωζώνης που τάσσονται υπέρ του, όμως θα επηρεάσει τους επενδυτές πιθανότατα σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Παρά το γεγονός ότι η Βρετανία δεν προτίθεται να τον εφαρμόσει, οι επικριτές του φόρου φοβούνται ότι θα επηρεάσει όσες βρετανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται σε κράτη που θα τον υιοθετήσουν -συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας- και, ως αποτέλεσμα, θα πληγεί η ανάπτυξη της χώρας. «Δεν είμαστε αντίθετοι στην αρχή της φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αλλά ανησυχούμε για τα έξωθεν αποτελέσματα της πρότασης της Επιτροπής και νομίζω ότι την ανησυχία αυτή τη συμμερίζονται και κάποιες άλλες χώρες» σημείωσε ο Όσμπορν.

Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση της Επιτροπής -που δημοσιοποιήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου- προβλέπει την επιβολή φόρου 0,1% για τις μετοχές και τα ομόλογα, και 0,01% για τα παράγωγα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης