«Μικρό καλάθι» κρατάει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Σε συνέντευξή του στη «Neue Zuercher Zeitung», ο Μάριο Ντράγκι τάχθηκε κατά της υπέρμετρης αισιοδοξίας για την οικονομία της Ευρωζώνης, υπενθυμίζοντας πως οι κίνδυνοι δεν έχουν υποχωρήσει εντελώς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όντως βλέπουμε ενθαρρυντικά σημάδια και τις πρώτες ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρωζώνη, αλλά υπάρχουν ακόμη αδυναμίες», σημείωσε.

Άλλωστε και σε ό, τι αφορά στα πρώτα σημάδια βελτίωσης, ενδεικτικά είναι τα προσωρινά αποτελέσματα έρευνας της εταιρείας «Markit», σύμφωνα με τα οποία η οικονομία της Ευρωζώνης ξεκίνησε το 2014 με ισχυρότερη του αναμενόμενου ανάκαμψη. Ειδικότερα, ο δείκτης PMI ο οποίος αποτυπώνει τη δραστηριότητα χιλιάδων επιχειρήσεων, αυξήθηκε τον Ιανουάριο στις 53,2 μονάδες, από 52,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Η επίδοση αυτή είναι σημαντικά υψηλότερη από τις 50 μονάδες που αποτελούν το όριο μεταξύ ανάπτυξης και ύφεσης. Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη είχε ευρεία βάση, καθώς σημειώθηκε αύξηση της δραστηριότητας τόσο στον τομέα της μεταποίησης, όσο και στον τομέα των υπηρεσιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ο Μάριο Ντράγκι, αν και δεν «βλέπει» κίνδυνο αποπληθωρισμού, επεσήμανε πως οι πιθανότητες «υποτροπιασμού» είναι πολλές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης