Οι χώρες – μέλη της Ε.Ε. και το Ευρωκοινοβούλιο θα προσπαθήσουν να φθάσουν σε έναν συμβιβασμό αυτήν την εβδομάδα όσον αφορά στην εκκαθάριση των προβληματικών τραπεζών, σε μαραθώνιες συζητήσεις με στόχο να διευθετηθεί ποιος θα αποφασίζει το κλείσιμο τραπεζών και ποιος θα πληρώνει τον λογαριασμό, σημειώνει το πρακτορείο Reuters σε τηλεγράφημά του.

Η αναζήτηση μίας συμφωνίας αναμένεται να γίνει σήμερα και αύριο, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. θα συναντηθούν για να τροποποιήσουν την αρχική θέση που είχαν τον Δεκέμβριο, και την Τετάρτη, όταν αυτοί θα παρουσιάσουν τη νέα θέση τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Ενδεχόμενη συμφωνία στις διαπραγματεύσεις θα αποτελούσε το τελικό βήμα προς μία ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, με μία εποπτική Αρχή για όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης, ένα σύνολο κανόνων για το κλείσιμο ή την αναδιάρθρωση των προβληματικών τραπεζών και ένα κοινό Ταμείο για τη χρηματοδότησή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρυσι αποφασίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα είναι η ενιαία εποπτική Αρχή για όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης και ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει τις νέες αρμοδιότητές της από τον Νοέμβριο. Οι συζητήσεις, ωστόσο, για μία ενιαία Αρχή που θα αναδιαρθρώνει ή θα κλείνει τις προβληματικές τράπεζες και για ένα ενιαίο Ταμείο που θα την υποστηρίζει έχουν εισέλθει σε κρίσιμο στάδιο: οι κυβερνήσεις της Ε.Ε., που εκπροσωπούνται από τους υπουργούς Οικονομικών των 28 χωρών – μελών, και το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία την επόμενη εβδομάδα. Εάν δεν συμβεί αυτό, δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία για τον μηχανισμό εκκαθάρισης πριν από την τελευταία συνεδρίαση της σημερινής Ευρωβουλής στα μέσα Απριλίου. Ο βασικός αυτός νόμος θα καθυστερούσε τότε κατά τουλάχιστον επτά μήνες, πιθανόν και περισσότερο.

«Το έδαφος έχει προετοιμασθεί πολύ καλά, τώρα πρέπει να δείξουμε πολιτική βούληση. Θα μείνουμε εκεί (στη συνεδρίαση) όσο χρειάζεται για να βρούμε λύση» δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε. που συμμετέχει στην προετοιμασία για τη διαπραγμάτευση, προσθέτοντας: «Είναι σαφές σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. ότι, αν θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, υπάρχει μόνο ένας δρόμος – να προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε το Ευρωκοινοβούλιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης