Tην 58η θέση στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας μεταξύ των 59 χωρών που μελετώνται από το διεθνές ινστιτούτο IMD, σημειώνοντας πτώση κατά δύο θέσεις σε σχέση με την περσινή κατάταξη, κατέλαβε κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους η Ελλάδα.

Η πτώση ήταν αναμενόμενη, λαμβανομένης υπ’ όψιν της κατάστασης που επικράτησε στη χώρα το 2011 λόγω της οικονομικής κρίσης. Η Ελλάδα ξεπερνά μόνο τη Βενεζουέλα, η οποία βρίσκεται σταθερά στην 59η θέση της διεθνούς κατάταξης από το 2004. O Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Επετηρίδας Ανταγωνιστικότητας (World Competitiveness Yearbook – WCY) του International Institute for Management Development (IMD) για το έτος 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την κάλυψη των αναγκών που προέκυψαν από τη συνεργασία του ΣΒΒΕ με το IMD, η υπεύθυνη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Μελετών του ΣΒΒΕ συνεργάσθηκε και φέτος επιτυχώς, για ενδέκατη μάλιστα συνεχόμενη χρονιά, με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο παρείχε τα μακροοικονομικά δεδομένα για την ελληνική οικονομία το 2011. Συμφωνά με το IMD:

Στις επιμέρους κατηγορίες δεικτών, η κατάταξη της Ελλάδας το 2012 σε σχέση με το 2011 είναι η ακόλουθη:

1. Στον τομέα της «Οικονομικής Αποδοτικότητας», η χώρα μας παρέμεινε για το 2012 στην 58η θέση, την οποία κατείχε και στην περσινή κατάταξη, μετά την πτώση κατά δέκα θέσεις μεταξύ των ετών 2010 και 2011. Πρόκειται για την προτελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης, τη χειρότερη που είχε ποτέ η χώρα μας από το 1999.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

2. Στον τομέα της «Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας», η Ελλάδα απώλεσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ακόμη δύο θέσεις και από την 56η το 2011 βρίσκεται πλέον στην 58η, δηλαδή και πάλι τοποθετείται στην προτελευταία θέση της παγκόσμιας κατάταξης, ομοίως τη χειρότερη θέση από το 2009.

3. Στον τομέα της «Επιχειρηματικής Αποτελεσματικότητας», η θέση της χώρας μας επιδεινώθηκε κατά τρεις θέσεις και από την 53η το 2011 βρίσκεται πλέον στην 56η για το 2012, δηλαδή μόλις τρεις θέσεις πριν από την τελευταία χώρα της κατάταξης.

4. Στον τομέα των «Υποδομών» η θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε επίσης κατά δύο θέσεις, καταλαμβάνοντας για το 2012 την 34η θέση από την 32η που κατείχε το 2011.

Η επεξήγηση της πτώσης

Η πτώση κατά δύο θέσεις της χώρας μας στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας αποτελεί φυσιολογική συνέπεια κατ’ αρχάς της αβεβαιότητας και ανασφάλειας που κυριαρχεί αναφορικά με την έξοδο ή όχι της χώρας μας από την Ευρωζώνη και εξαιτίας της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, η οποία δεν συνοδεύτηκε από κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Τη θέση της χώρας το 2012 σε σχέση με το 2010 επιδείνωσαν περαιτέρω τόσο τα άσχημα μακροοικονομικά μεγέθη όσο και -το κυριότερο- οι προβλέψεις για την (αρνητική) εξέλιξή τους κατά το 2012.

Ως εκ τούτου, το IMD θεωρεί ότι οι πέντε κύριες προκλήσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας κατά το 2012 είναι:

1) η ταχεία προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη μείωση των δαπανών του δημόσιου τομέα, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η χώρα στην προσπάθειά της για έξοδο από την οικονομική κρίση, με παράλληλα μέτρα ανάπτυξης προς την πραγματική οικονομία
2) η ενίσχυση της ρευστότητας και ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων
3) ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής
4) η μείωση της γραφειοκρατίας που αφορά στην επιχειρηματικότητα
5) η πάταξη των φαινομένων διαφθοράς στον δημόσιο τομέα. Μετά τις εκλογές θα υπάρξει διάταγμα για τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης