Η απόδοση των δεκαετών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης μειώθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Απρίλιο, αναφέρει το τελευταίο οικονομικό δελτίο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της και καλύπτει τις εξελίξεις από τις 9 Μαρτίου έως τις 20 Απριλίου.

Ειδικότερα, η απόδοση των τίτλων αυτών (σταθμισμένη με το ΑΕΠ των χωρών) υποχώρησε την 1η Απριλίου στο 0,75%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, ενώ στη συνέχεια αυξήθηκε και στις 20 Απριλίου διαμορφώθηκε στο 0,86%. Όπως σημειώνεται, η απόδοση των κρατικών ομολόγων άρχισε να υποχωρεί μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ τον Μάρτιο, ενώ αντίστοιχη ήταν η εξέλιξη αναφορικά με τις αποδόσεις και των αμερικανικών ομολόγων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις αγορές εταιρικών ομολόγων, τα ασφάλιστρα κινδύνου (risk premia) για τους τίτλους που εκδίδουν οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μειώθηκαν σημαντικά, μετά την ανακοίνωση από την ΕΚΤ του προγράμματος αγορών ομολόγων τους και τη μείωση των διακυμάνσεών τους. Τα spreads (οι διαφορές στις αποδόσεις) των εταιρικών ομολόγων μειώθηκαν στο δεύτερο 15ήμερο του Μαρτίου, μετά τη μείωση της μεταβλητότητάς τους. Μετά την ανακοίνωση του προγράμματος αγορών από την ΕΚΤ, καταγράφηκε περαιτέρω μεγάλη μείωση των spreads των εταιρικών τίτλων, η οποία συνεχίσθηκε με πιο σταδιακό ρυθμό τον Απρίλιο.

Η μείωση της μεταβλητότητας προσέφερε στήριξη και στα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία σημείωσαν κέρδη στην επισκοπούμενη περίοδο. Ο ευρύτερος πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Euro Stoxx αυξήθηκε περισσότερο από 4% μεταξύ της 9ης Μαρτίου και της 20ής Απριλίου. Στις ΗΠΑ, ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 αυξήθηκε σχεδόν 6% την ίδια περίοδο.

Υψηλά τα ποσοστά ανεργίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο οικονομικό της δελτίο η ΕΚΤ κάνει εκτενή αναφορά στην υψηλή ανεργία στη ζώνη του ευρώ, η οποία «κρατά σε χαμηλά επίπεδα τις αυξήσεις των μισθών, παρά τη βελτίωση των αγορών εργασίας».

Στο τέταρτο τρίμηνο του 2015, οι αμοιβές ανά απασχολούμενο αυξήθηκαν 1,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, σημειώνοντας ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από την έναρξη της ΟΝΕ. Η αύξηση των συμβατικών μισθών είναι μεγαλύτερη, αλλά κινήθηκε επίσης σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα το 2015.

Το ποσοστό ανεργίας, αν και είναι ακόμα υψηλό, μειώνεται από το δεύτερο τρίμηνο του 2013, υποδηλώνοντας ότι περιορίσθηκε η χαλάρωση της αγοράς εργασίας. Παρά, όμως, τη βελτίωση των αγορών εργασίας της Ευρωζώνης, το υψηλό ποσοστό ανεργίας δείχνει ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη προσφορά εργασίας που κρατά χαμηλές τις μισθολογικές αυξήσεις, σημειώνει η ΕΚΤ.

Επιπλέον, οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που υλοποιήθηκαν μετά την κρίση, πιθανόν να έχουν αλλάξει τη λειτουργία της. Στόχος των μεταρρυθμίσεων αυτών ήταν να κάνουν πιο ευπροσάρμοστους τους μισθούς στις συνθήκες της αγοράς εργασίας, καταργώντας συστήματα αυτόματης προσαρμογής των μισθών και περιορίζοντας την προστασία της εργασίας.

«Πράγματι, υπάρχουν ενδείξεις ότι η προς τα κάτω ακαμψία των μισθών εξασθένησε, καθώς η κρίση έγινε πιο παρατεταμένη. Εάν οι αγορές εργασίας βρίσκονται ακόμη σε φάση προσαρμογής, η επίδραση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά θα οδηγήσει για μια ορισμένη χρονική περίοδο στο να συμβαδίζει ο περιορισμός της υπερπροσφοράς εργασίας με χαμηλή αύξηση των μισθών» σημειώνει το δελτίο.

Το περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού πιθανόν να έχει συμβάλει, επίσης, στον περιορισμό των μισθολογικών αυξήσεων. Ο χαμηλός πληθωρισμός, κυρίως λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου, πιθανόν επηρεάζει τη διαδικασία διαπραγματεύσεων, καθώς οι εργαζόμενοι ενδεχομένως δεν πιέζουν για υψηλότερους μισθούς, εφόσον οι χαμηλές τιμές ενέργειας αυξάνουν το πραγματικό εισόδημά τους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης