Σε χαμηλά έτους υποχώρησε η στερλίνα σε σχέση με το δολάριο μετά την ανακοίνωση της τριμηνιαίας έκθεσης πληθωρισμού της Τράπεζας της Αγγλίας και τις δηλώσεις του διοικητή της, Mervyn King. Η στερλίνα κατέγραψε νέο χαμηλό έτους στο 1,5535 νωρίτερα υπό τον φόβο των επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει την πολιτική στήριξης της οικονομίας, παρά τον υψηλό πληθωρισμό.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του στόχου έως τις αρχές του 2016, εκτιμά η Τράπεζα της Αγγλίας, αφήνοντας ανοιχτό τον δρόμο για νέες αγορές ομολόγων, ώστε να δώσει ώθηση στη στάσιμη βρετανική οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναθεώρηση της τριμηνιαίας πρόβλεψής της «βλέπει» τον πληθωρισμό γύρω από το 2,3% σε ορίζοντα 2ετίας, πάνω από την πρόβλεψη του 1,8% τον Νοέμβριο. Ο πληθωρισμός δεν αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από τον στόχο που έχει θέσει η BoE του 2% μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2016 – δηλαδή 16 μήνες αργότερα από την πρόβλεψη του Νοεμβρίου.

Οι δηλώσεις του King δεν περιείχαν σημάδια αισιοδοξίας για την πορεία της βρετανικής οικονομίας, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι ρευστοποιήσεις στο βρετανικό νόμισμα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ευρωπαϊκών αγορών ανακοινώθηκε άνοδος 0,7% στη βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη έναντι εκτίμησης για 0,2% από πτώση 0,3%. Το ευρώ διατηρεί την ανοδική του πορεία έναντι των περισσότερων βασικών νομισμάτων, με την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου να πορεύεται προς το 1,3500. Οι αποδόσεις των περιφερειακών ομολόγων βρέθηκαν να υποχωρούν, αν και η πολιτική αβεβαιότητα σε Ισπανία και Ιταλία δεν έχει καταλαγιάσει και ενδεχομένως να αποτελέσει νέο εμπόδιο για το ενιαίο νόμισμα στο άμεσο μέλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: FXCM
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης