«Εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για την τρέχουσα κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας» είχαν σήμερα στο Λουξεμβούργο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο εκλεγμένος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Τράπεζας.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν εν μέσω του συνεχιζόμενου διαλόγου σχετικά με τους κανόνες που πρέπει να διέπουν τη δημοσιονομική πολιτική στην Ε.Ε. και πριν τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αύριο, Πέμπτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι πρωτοστατεί μεταξύ όσων καλούν την Ε.Ε. να μεταβάλει την πολιτική της, χαλαρώνοντας τους δημοσιονομικούς κανόνες και διακόπτοντας τα μέτρα λιτότητας. Η χώρα του ασκεί την προεδρία της ΕΕ και προσπαθεί να εξασφαλίσει επιρροή στη νέα Κομισιόν, της οποίας θα ηγείται ο Γιούνκερ.
Ωστόσο, ο Ντράγκι, ο οποίος πιστώνεται ότι απέτρεψε τον κίνδυνο διάλυσης της Ευρωζώνης το 2012, όταν δεσμευόταν πως θα «πράξει ό,τι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ, κάλεσε τα κράτη-μέλη να τηρήσουν το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το οποίο τα καλεί να μειώσουν τα ελλείμματά τους και το χρέος τους.

Σε μια ομιλία του στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος της ΕΚΤ είχε μάλιστα αντεπιτεθεί στον Ρέντσι, υποστηρίζοντας ότι οι κανόνες για τη δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει απλά να θεωρούνται μια «επίπονη άσκηση λογιστικής».

Αύριο, το δ.σ. της ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, καθώς συνεχίζει να αποτιμά τις επιπτώσεις του νέου πακέτου τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας που θα θέσει σε εφαρμογή τον επόμενο μήνα. Με αυτόν τον τρόπο ελπίζει ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει από τα σημερινά του επίπεδα, τα οποία χαρακτηρίζονται ανησυχητικά χαμηλά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης