Έντονες είναι οι γερμανικές αντιδράσεις για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η επικείμενη απόφαση δεν θα υπερβαίνει «το πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της» τράπεζας.

Οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα (Bundesbank), ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, φαίνεται πως τηρεί μία πιο διαλλακτική στάση, δηλαδή, ουσιαστικά, έχει ανάψει το «πράσινο φως» για τον νέο ρόλο της ΕΚΤ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μερικές ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο Β. Σόιμπλε εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι η Κεντρική Τράπεζα θα κινηθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.

«Είμαι βέβαιος ότι το Συμβούλιο της ΕΚΤ γνωρίζει ότι η αποστολή της τράπεζας επικεντρώνεται πρωτίστως στη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών» τόνισε σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό μαγκαζίνο του ZDF, «Heute Journal», σύμφωνα με την «Deutsche Welle», προσθέτοντας ότι «η χρηματοδότηση κρατών δεν συνιστά αρμοδιότητα της Κεντρικής Τράπεζας».

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης