Μετά το αρχικό «μούδιασμα» των επενδυτών στα ασιατικά χρηματιστήρια από τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα (απώλειες έως και 3% στη συνεδρίαση της Δευτέρας), σήμερα παρατηρείται μικρή ανάπαυλα. Οι κάτοχοι μετοχών εμφανίζονται ψύχραιμοι, περιμένοντας τις εξελίξεις της σημερινής κρίσιμης ημέρας κατά τη διάρκεια της οποίας εκπνέει το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης προς την Ελλάδα και λήγει η προθεσμία αποπληρωμής της δόσης ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με ελαφρά άνοδο (ενίσχυση κατά 0,6%, με κλείσιμο στις 20.235,73 μονάδες), την ίδια στιγμή που το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ άνοιξε με άνοδο 0,04%. Στη Σεούλ ο δείκτης βρισκόταν στο +0,20% στο μέσο της συνεδρίασης, ενώ σταθεροποιητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο Σύδνεϋ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μετά το αρχικό «μούδιασμα» των επενδυτών στα ασιατικά χρηματιστήρια από τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ελλάδα (απώλειες έως και 3% στη συνεδρίαση της Δευτέρας), σήμερα παρατηρείται μικρή ανάπαυλαΟικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι παρά τα σενάρια περί στάσης πληρωμών και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αρκετοί επενδυτές φαίνεται να πείθονται από τις δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαϊκών αξιωματούχων (Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) περί «θωράκισης» της Ευρωζώνης σε ενδεχόμενο Grexit. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Ευρώπη έχει αναπτύξει εκείνους τους μηχανισμούς απορρόφησης κραδασμών (π.χ. τραπεζική ενοποίηση) που της επιτρέπουν να βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σχέση με το 2011 και το 2012. Παράλληλα, πολλοί είναι οι οικονομικοί αναλυτές που δεν θεωρούν πιθανή μια έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ειδικά μετά τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε τις τελευταίες ώρες ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την επίτευξη συμφωνίας με την Αθήνα.

Ενδεικτικό του διαμορφωθέντος κλίματος αποτελεί το γεγονός ότι το ευρώ δεν έχει υποστεί σημαντικές απώλειες στην ισοτιμία του τόσο με το δολάριο όσο και με το γιεν.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Ισχυρές πιέσεις στις αγορές λόγω Ελλάδας, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015, 23:18

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης