Toυ Κώστα Ιερίδη

Σημαντικές απώλειες, με τον πανικό όμως, να είναι «απών» εμφάνισαν οι διεθνείς αγορές σήμερα, καθώς οι πωλητές κυριάρχησαν υπό το φόβο της εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ ύστερα από την επιβολή τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, αλλά και μετά τις διαρροές για μη πληρωμή της δόσης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, οι βασικοί δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

Την ίδια στιγμή, τo αμερικάνικο ETF που παρακολουθεί ελληνικές μετοχές καταγράφει πτώση 17%, ενώ στην Wall Street, ο Dow Jones καταγράφει απώλειες 1,13%, ο S&P 500 κινείται 1,27% χαμηλότερα, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 1,27%.

Επίσης, οι κλυδωνισμοί που δοκίμασε το ευρώ έχουν περιοριστεί με το ευρωπαϊκό νόμισμα να κινείται, διαγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες έναντι του δολαρίου σε διάστημα τριών μηνών, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να περιορίσει τον αντίκτυπο από το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, όπως αναφέρει το Bloomberg, το ευρώ ανακάμπτει από τα χαμηλά ενός μήνα που σημείωσε νωρίτερα μετά τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Wolfgang Schaeuble σε βουλευτές ότι δεν θεωρεί υψηλό τον κίνδυνο μετάδοσης από την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρωζώνη. Έτσι, το ευρώ ενισχύεται 0,7% στα 1,1247 δολ. έχοντας καταγράψει νωρίτερα βουτιά σχεδόν 2% διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τις 2 Ιουνίου.

Όπως ακόμη δήλωσε ο αναλυτής Eric Turjeman της OFI Asset Management σε ξένα δίκτυα ενημέρωσης, η κατάσταση λόγω της Ελλάδας είναι σοβαρή αλλά δεν είναι απελπιστική. “Ο Euro Stoxx δεν έχασε παρά 3%, γεγονός που σηματοδοτεί ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι ακόμη μία συμφωνία παραμένει εφικτή. Ειδάλλως, η αγορά θα εμφάνιζε απώλειες 10%” εξηγεί.

Επίσης, το χρηματιστήριο του Σίδνεϊ έκλεισε με πτώση 1,81%, της Σεούλ 1,45%, της Ταϊπέι με 1,90%, ενώ αυτό του Χονγκ Κονγκ στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης είχε απώλειες 3,63%. Επίσης, το αυστραλιανό χρηματιστήριο εμφάνισε απώλειες 35 δις ευρώ

Με απώλειες έκλεισε και το χρηματιστήριο του Τόκιο όπου ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 2,9%, δηλαδή κατά 596,20 μονάδες..

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης