Τις προτάσεις για την επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων αναμένεται να στείλει σήμερα στους εκπροσώπους των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι εν λόγω προτάσεις θα εξεταστούν την Τρίτη στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα η διακομματική επιτροπή αποφάσισε ότι ο ενιαίος φόρος ακινήτων δεν θα βαρύνει την αγροτική γη που ανήκει σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (αφορά εκείνους των οποίων το εισόδημα από αγροτικές εργασίες ξεπερνά το 35% του συνολικού εισοδήματος).

Πρέπει να τονιστεί ότι, από τα 66,5 εκατ. στρέμματα των αγροτεμαχίων, περίπου τα 14 εκατ. στρέμματα ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες. Καθώς από αυτά τα αγροτεμάχια αναμένονταν έσοδα 200 εκατ. ευρώ, η επιτροπή αποφάσισε το ποσό αυτό να καλυφθεί με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης των αγροτεμαχίων, ώστε να μην επιβαρυνθούν αστικά ακίνητα και κατοικίες ή οι επιχειρήσεις με μεγαλύτερους συντελεστές.

Για αυτόν τον λόγο αποφασίστηκε να εξεταστούν σενάρια για το πώς θα μπορούσαν τα αδήλωτα αυθαίρετα, τα ιδιωτικά δάση, τα εκτός σχεδίου πόλης και εντός οικισμού ακίνητα και τα ακίνητα οικοπεδικού χαρακτήρα μεγάλης αξίας να καλύψουν τη διαφορά των 200 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα υπολογίζεται με κλίμακα, στην οποία θα υπάρχει αφορολόγητο όριο. Το ακριβές ύψος του αφορολόγητου ορίου δεν έχει καθοριστεί, όμως θεωρείται ότι θα είναι κοντά στα 50.000 ευρώ. Οι συντελεστές φόρου θα ξεκινούν από 0,1% και θα φθάνουν μέχρι 2% για ακίνητα αξίας άνω των 3 εκατ. ευρώ. Ο νέος φόρος τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 περίπου 5 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Οι εκτός σχεδίου εκτάσεις θα φορολογηθούν μόνο για το 2014 με κατ’ αποκοπή φόρο ανά στρέμμα. Το ύψος του φόρου θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδαφικής έκτασης, καθώς θα λαμβάνεται υπ’ όψιν το εάν πρόκειται για παραθαλάσσια ή μη έκταση, ακίνητο που βρίσκεται κοντά σε εθνική ή επαρχιακή οδό και έκταση που είναι σε πεδινή, ορεινή ή ημιορεινή ζώνη. Η φορολόγηση με βάση την αντικειμενική αξία θα ισχύσει από το 2015 και μετά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης