Το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΣΦΑ και της πώλησης ποσοστού 66% των μετοχών της στην αζερική εταιρεία SOCAR, αναμένεται να φέρει στην επικαιρότητα η προγραμματισμένη, για τις 16 Ιουνίου, επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.

Η υπογραφή μεταξύ της SOCAR και του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων έγινε στην Αθήνα, στις 21 Δκεμβρίου 2013, αλλά εκκρεμεί το «πράσινο φως» των Βρυξελλών, που με βάση το «τρίτο ενεργειακό πακέτο» ζητούν ως προαπαιτούμενο την υπογραφή διμερούς συμφωνίας μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέσω της διαφοροποίησης των οδών παροχής και των πηγών ενέργειας και ο αγωγός ΤΑP (Trans Adriatic Pipeline) με τη διακλάδωσή του προς τη Βουλγαρία, που είναι ειδικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, θα αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους φακέλους, πριν το τέλος της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, κατά την τελευταία Συνάντηση Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 26 με 27 Ιουνίου.

Ο αγωγός ΤΑP θα είναι η συνέχεια του αγωγού ΤΑΝΑP (Trans Anatolien Pipeline), που, μέσω της Τουρκίας, θα μεταφέρoυν το φυσικό αέριο από τον αζερικό τομέα της Κασπίας και τα κοιτάσματα «Σαχ-Ντενίζ ΙΙ» (Shah Deniz II) στην Ευρώπη.

Ο ΤΑP, μέσω της Ελλάδας και της Αλβανίας, θα καταλήγει στην Ιταλία απ΄ όπου θα ξεκινήσουν διακλαδώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη. Μια άλλη διακλάδωση θα ξεκινήσει από Ελλάδα, μέσω Βουλγαρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης