Η εβδομάδα ξεκίνησε πολύ αρνητικά με το επενδυτικό συναίσθημα να δέχεται βαρύτατο πλήγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άνοιγμα των αγορών ήταν έντονα πτωτικό αλλά οι πιέσεις εντάθηκαν με το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών, όπου και οι περισσότερες ισοτιμίες, τα εμπορεύματα και οι δείκτες, σημείωσαν χαμηλά ημέρας.

Φυσικά, ο μεγαλύτερος λόγος για την εικόνα που παρατηρείται στις αγορές, δεν είναι άλλος από την ολομέτωπη επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι κερδοσκόποι αρχικά στην Ισπανία και ύστερα στην Ιταλία.

Η απόδοση του δεκαετούς ισπανικού ομολόγου ξεπέρασε το 7,50% που αποτελεί ιστορικό υψηλό ενώ ο IBEX 35 έφθασε να χάνει πάνω από 5,00%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κλίμα επιδεινώθηκε ραγδαία αφού υπήρξαν δημοσιεύματα ότι εκτός από τη Βαλένθια, ένα πλήθος περιφερειών θα ζητούσαν κυβερνητική στήριξη. Πλέον οι επενδυτές αλλά και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, θα πρέπει να προετοιμάζονται για μια συνολική διάσωση της Ισπανίας, με τον ισπανικό τραπεζικό κλάδο να είναι σε άθλια κατάσταση. Προβλήματα όμως θα αντιμετωπίσει σχετικά γρήγορα και η Ιταλία, που βλέπει και το δικό της κόστος δανεισμού για δέκα έτη, να κινείται στο 6,35%.

Το ευρώ, έχασε το 1,2100 αν και στη συνέχεια κατάφερε να κινηθεί και πάλι πάνω από αυτό. Η εβδομάδα αυτή θα είναι πολύ κρίσιμη και όλα δείχνουν ότι οι πιέσεις θα ενταθούν και θα οδηγήσουν σε ασφυξία τόσο την Ισπανία όσο και την Ιταλία. Το ευρώ έχει μόνο μια σημαντική στήριξη και αυτή εντοπίζεται στο 1,1875 που είναι το χαμηλό του 2010.

«Mίνι κραχ» στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Η χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε μεγάλες απώλειες, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε μαζικό «ξεπούλημα», ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση.

Το Χ.Α επηρεάζεται από το αρνητικό κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών εν μέσω ανησυχιών ότι η Ισπανία θα τεθεί εκτός αγορών και θα ζητήσει πλήρες πακέτο διάσωσης.

Την ίδια ώρα επανέρχονται στο διεθνή τύπο και τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ οι επενδυτές αναμένουν και τις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα οι οποίες ξεκινούν τις επόμενες ημέρες, καθώς υπάρχουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο να υπάρξει αρνητική έκθεση της Τρόικας για την αξιολόγηση της υλοποίησης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 17:32, διαμορφώνεται στις 586,04 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση σε ποσοστό 7,10%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 28,575 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 8,12%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 7,27 %. Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (-15,04%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-13,00%), των Τραπεζών (-9,15%) και των Πρώτων Υλών (-9,33%). Από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης όλες οι μετοχές κινούνται πτωτικά και τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν oι μετοχές του ΟΤΕ (-15,04%), της ΔΕΗ (-14,07%), της Eurobank(-11,67%), της Βιοχάλκο(-11,20%) και της Εθνικής (-10,48%).

Ανοδικά κινούνται 23 μετοχές, 107 πτωτικά και 10παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Βαρβαρέσος +20,00%, Τηλέτυπος +19,89%, ΑΤΤΙ-ΚΑΤ +19,44% και ΑΕΓΕΚ(κο) +18,18%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Ιντερτέκ -29,08%, Βάλκαν Ακίνητα -27,50%, Sato -19,71% και Lavipharm-18,75%.

Aπαγόρευση short selling σε Ισπανία και Ιταλία

Ισπανία και Ιταλία βρίσκονται σε αδιέξοδο με τις Aρχές να μην μπορούν να αντιδράσουν για να αποτρέψουν την επίθεση των κερδοσκόπων, οι οποίοι τις τελευταίες ημέρες έχουν «γονατίσει» τον IBEX 35 και τον FTSE MIB, αλλά και τα δεκαετή ομόλογα.

Σήμερα οι ισπανικές και οι ιταλικές χρηματιστηριακές αρχές απαγόρευσαν το short selling σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις πιέσεις. Εκεί οφειλόταν και η πρόσκαιρη ανοδική αντίδραση των δυο δεικτών.

Να σημειωθεί ότι η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) επί ισπανικών τίτλων που προχώρησε σήμερα η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Ισπανίας, αφορά διάστημα τριών μηνών. Αναλυτές επισημαίνουν ότι η απαγόρευση του short selling έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική και καταστροφική επιλογή.

Με το… αριστερό η Wall Street

Έντονα πτωτικές τάσεις επικρατούν στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στη Wall Street, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για ενδεχόμενη προσφυγή της Ισπανίας για καθολική διάσωση της οικονομίας της. Επιπλέον, αναζωπυρώθηκαν οι φόβοι για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Στην έναρξη της διαπραγμάτευσης, ο δείκτης Dow Jones κατέγραφε απώλειες της τάξης του 1,65% στις 12.611,15 μονάδες, ενώ ο δείκτης Standard & Poor’s 500 υποχωρούσε κατά 1,54% στις 1.341,74 μονάδες. Στις 2.861,83 διαμορφωνόταν ο δείκτης Nasdaq, ο οποίος σημείωνε τη μεγαλύτερη πτώση, της τάξεως του 2,17%.

Προβληματισμό προκαλούν στους επενδυτές και οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων αμερικανικών εταιρειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανακοίνωση των κερδών των McDonald’s, τα οποία υπολείπονται των προσδοκιών.

«Σημειώθηκε διευρυμένη πτώση στις ξένες αγορές», τονίζει ο Μπράιαν Μπατλ από την Performance Trust Capital Partners στο Σικάγο, ο οποίος προειδοποιεί ότι η κάθετη πτώση της εμπιστοσύνης θα επηρεάσει και την αμερικανική αγορά.

Με πληροφορίες από FXCM
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης