Με θετική ματιά φαίνεται ότι «βλέπουν» οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης τις εξελίξεις στην Ισπανία (προϋπολογισμός 2013 και ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών). Συγκεκριμένα, ο οίκος Moody’s χαρακτήρισε την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου της Ισπανίας ως θετική για την πιστοληπτική αξιολόγηση του χρέους της, αν και ανέφερε ότι μπορεί να μην είναι αρκετή.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα οι εικασίες για πιθανή υποβάθμιση της Ισπανίας από τον συγκεκριμένο οίκο είχαν διαμορφώσει αρνητικό κλίμα στις αγορές. Επιπλέον, σήμερα ο David Riley του οίκου Fitch διαβεβαίωσε ότι η όποια απόφαση για αξιολόγηση της χώρας δεν πρόκειται να ληφθεί νωρίτερα από το νέο έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε αυτό το περιβάλλον, το ευρώ σήμερα σημειώνει άνοδο και παρουσιάζει μια εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα από τις πιέσεις που δέχθηκε κατά τη συνεδρίαση των ασιατικών αγορών, όταν υποχωρούσε σε χαμηλά τριών εβδομάδων έναντι του δολαρίου. Έτσι, δοκιμάζει το επίπεδο του 1,2900 σε υψηλότερα επίπεδα, έχοντας υποχωρήσει σήμερα έως και μια ανάσα από το 1,2800. Αξιοσημείωτη είναι και η ανοδική αντίδραση που καταγράφει το ενιαίο νόμισμα σε σχέση με το γιεν και τη στερλίνα, με τη δεύτερη να «ταλαιπωρείται» και από την άσχημη μέτρηση του δείκτη μεταποίησης PMI στη Βρετανία, που διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στις 48,4 μονάδες έναντι εκτίμησης για 49,0 μονάδες.

Σε γενικές γραμμές, οι δείκτες μεταποίησης που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κίνα και την Ευρωζώνη παραμένουν σε περιβάλλον συρρίκνωσης για αρκετούς διαδοχικά μήνες. Παράλληλα, η ύφεση έχει οδηγήσει την ανεργία στην Ευρωζώνη σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα τον Αύγουστο στο 11,4%, με το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων να συγκεντρώνεται στην Ισπανία.

Στη βελτίωση του επενδυτικού συναισθήματος συνέβαλαν και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την τρόικα και οι πληροφορίες για πιθανή εκταμίευση της επόμενης δόσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: FXCM
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης