Παρά το γεγονός ότι η δυναμική είναι συνεχώς αυξανόμενη, ασκούνται πιέσεις στο δολάριο. Η άνοδος του δολαρίου έχει γίνει αισθητή και από τον δείκτη δολαρίου Dow Jones FXCM Dollar Index, ο οποίος έφθασε μέχρι και τις 10,500 μονάδες, καθώς η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου σταθεροποιήθηκε στα 1,3000. Μια πτώση για το δολάριο από αυτά τα επίπεδα δεν αποτελεί έκπληξη, αφού οι αμερικανικοί δείκτες κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα.

Ο Dow Jones σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό λόγω της πίστης των επενδυτών για συνεχή στήριξη της οικονομίας και όχι για πραγματική ανάπτυξη. Ακόμα και αν τα θεμελιώδη αλλά και ο όγκος συναλλαγών δεν είναι επιβεβαιωτικά, έχουμε ήδη διαπιστώσει τη δύναμη της στήριξης από τη Fed. Η σημερινή συνεδρίαση θα πρέπει να παρακολουθείται στενά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ευρώ δείχνει έτοιμο για διάσπαση, αλλά η ΕΚΤ χρειάζεται προσοχή

Τόσο η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου όσο και η ισοτιμία του ενιαίου νομίσματος έναντι του γιεν προσπαθούν να απομακρυνθούν από τις σημαντικές στηρίξεις της προηγούμενης εβδομάδας. Υπάρχουν δύο καταλύτες που αναμένεται να επηρεάσουν το μέλλον του ευρώ: η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική και η διαχείριση της κρίσης χρέους. Το πολιτικό αδιέξοδο που διαμορφώθηκε στην Ιταλία είχε ως αποτέλεσμα το ξεπούλημα της προηγούμενης Δευτέρας.

Δεν φαίνεται, όμως, να υπάρχουν και οι προϋποθέσεις για μια κυβέρνηση συνεργασίας. Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, πρότεινε να υπάρξει μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, αλλά ο Μπέπε Γκρίλο διαφώνησε και με αυτήν την προοπτική. Η επόμενη λύση είναι να υπάρξουν νέες εκλογές. Αυτό είναι ένα χάος για την Ιταλία, αλλά δεν είναι η μόνη απειλή για τη σταθερότητα. Εάν θέλουμε να δούμε περισσότερη κινητικότητα, θα πρέπει να δούμε αλλαγή στη νομισματική πολιτική.

Πηγή: FXCM
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης